Portál:Architektúra/Odporúčaný článok/31

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Most Akaši-Kaikjó je najdlhším visutým mostom na svete. Spája mestá Kóbe na ostrove Honšú a Awaji na rovnomennom ostrove. Je súčasťou šesťprúdovej diaľnice Kobe-Awaji-Naruto, ktorá ako jedna z troch spája ostrovy Honšú a Šikoku. Prekonáva prieliv Akaši, ktorý sa intenzívne využíva na lodnú dopravu, preto bola navrhnutá táto konštrukčná technika.

Most tvorí 6 spojených priehradových nosníkov (v reze), mostovka, dva pylóny a dve mohutné betónove kotvenia lán na brehoch zálivu. Je navrhnutý tak, aby odolal vetru s rýchlosťou 285 km/h a zemetraseniu so silou 8,5 stupňa Richterovej stupnice. Pre potlačenie rezonancií sa na moste nachádza most priamy tlmič kmitania s prídavnou hmotnosťou.

Most má 6 polí (2x3). S rozpätím hlavného (centrálnych) poľa 1 991 m je najdlhším visutým mostom na svete. Krajné polia majú rozpätie 960 m čo umožnilo umiestniť kotvenie lán blízko pôvodných brehoch zálivu. Celková dĺžka mosta je 3 911 m. Celková výška pylónov je 298,3 m od hladiny mora; šírka pylónov 46,5 - 35,4; šírka mostovky 35,5 m.