Portál:Architektúra/Odporúčaný článok/48

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Farnsworth House je dom navrhnutý a vyrobený podľa Ludwig Mies van der Rohe v rokoch 1945 – 51, je jednoizbový víkendový byt vo vidieckom prostredí, ktorý sa nachádza 55 míľ (89 km) juhozápadne od centra Chicago. Oceľovo-sklenený dom bol vypracovaný pre doktorku Edith Farnsworth, prominentnej lekárskej špecialistky ako miesto, kde by si mohla užívať prírodu a jej záľuby, hranie na husle, preklady poézie a radosť z prírody. Mies pre ňu vytvoril dom s rozlohou 140 ,ktorý je široko uznávaný ako ikonickým majstrovským dielom modernej architektúry. Dom bol vyhlásený za Národný historický medzník v roku 2006, po svojom vstupe do Národného registra historických miest v roku 2004. Tento dom je v súčasnosti prevádzkovaný ako múzeum na zachovanie historickej skupiny, Orient Illinois.

V septembri roku 2008, bol dom zaplavený dažďom zo zvyškov hurikánu Ike. Voda dosiahla výšky približne 46 cm nad podlahou a 5 stôp (1,5 m) na pilieroch, na ktorom spočíva dom. Podstatná časť nábytku bola uložená do bezpečnej výšky, aby ju nezasiahla povodňová voda. Dome bude uzatvorený pre verejnosť do konce roka 2008 pre opravy.

Po dokončení návrhu bol projekt pozdržaný kvôli dedičstvu od chorľavejúcej tety. Mies pôsobil ako generálny dodávateľ a rovnako ako aj architekt. Práce začali v roku 1950 a boli v podstate dokončené v roku 1951. Zákazka bola ideálna pre ktoréhokoľvek architekta, ale bola pokazená veľkou publicitou sporu medzi Farnsworth a Mies, ktorý začal ku koncu výstavby. Celková cena domu bola 74 000 dolárov v roku 1951, alebo 1 000 000 dolárov v roku 2006. Prekročenie nákladov vo výške 16 000 dolárov na vopred schválený stavebný rozpočet vo výške 58 400 dolárov, boli kvôli stupňujúcim sa cenám povojnového materiálu, ktoré vyplývali z inflačných cien spôsobenej mobilizáciou v kórejskej vojne.

Edith pokračovala v užívaní domu ako víkendové útočisko počas najbližších 21 rokov. Často hosťovala významných architektonických hosťov, aby mohli vidieť dielo svetovo presláveného architekta. V roku 1968 miestnemu diaľničnému oddeleniu odpredala dva akre pozemku na priľahlom pozemku pre postavenie nového diaľničného mosta ponad rieku Fox River. Farnsworth zažalovala spoločnosť, aby sa zastavil projekt, ale prehrala. Preto sa rozhodla predať v roku 1972 dom a odišla na dôchodok na jej vilu do Talianska.