Portál:Fínsko/Odporúčaný článok/5

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Tampere (po švédsky Tammerfors) je tretím najväčším fínskym mestom a najväčším vnútrozemským mestom v severnej Európe. Bolo založené roku 1779. Tampere leží v Južnom Finsku a jeho centrum je medzi jazerami Näsi a Pyhä. Patrí k nemu ale aj pomerne rozsiahla oblasť v okolí týchto jazier. Zaberá plochu 522,7 km² a má približne 200 tisíc obyvateľov.

Mesto Tampere leží v južnom Fínsku, asi 180 km na severozápad od Helsínk. Okolitá krajina je iba mierne zvlnená, prevýšenie nie je v blízkom okolí väčšie ako 50 metrov. Ako na väčšine územia južného Fínska, mesto je obklopené lesmi, jazerami a močiarmi.

Stred mesta sa nachádza medzi dvoma jazerami, Näsi (95 m n. m.) na severe a Pyhä (77 m n. m.) na juhu. Jazerá, medzi ktorými je 18 metrový rozdiel v nadmorských výškach spája uprostred mesta krátka, asi dvojkilometrová, rieka. Pretože pôvodne to boli skôr veľké pereje, ako rieka, má meno Tammerkoski (koski znamená po fínsky „pereje“). Dnes je rieka regulovaná s dvoma splavmi a čiastočne tečie aj niekoľko metrov nad okolitým terénom.