Portál:Film/Film týždňa/3 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Partička IT (anglicky The IT Crowd) je britský seriál írskeho režiséra Grahama Linehana a britského producenta Asha Atallu. V súčasnosti boli vyprodukované dve série po šesť epizód. Prvá séria bola filmovaná pred živým publikom v štúdiách Teddington Studios, druhú nakrúcali tiež pred živým publikom, ale v Pinewood Studios. Druhá séria mala mať pôvodne osem epizód, ale režisér seriálu potvrdil, že bude vyprodukovaná aj tretia séria.

Umiestnenie a zápletka[upraviť zdroj]

Seriál je umiestnený do administratívnej budovy spoločnosti Reynholm Industries, fiktívnej britskej korporácie v centre Londýna. Sústreďuje sa na trojčlenný tím IT podpory, ktorý má kanceláriu v špinavom, neupravenom a neudržiavanom suteréne, čo predstavuje absolútny kontrast voči žiarivej modernej architektúre a výhľadu nádherného Londýna, ktorý si vychutnáva zvyšok organizácie.

Moss a Roy sú dvaja technici, ktorí sú zobrazení ako absurdní čudáci, alebo "štandardní maniaci". Hoci je spoločnosť vysoko závislá na ich službách, zvyšok zamestnancov nimi opovrhuje. To, ako je z toho Roy podráždený sa odráža v jeho technikách podpory - ignoruje vyzváňajúci telefón v nádeji, že prestane zvoniť a používa prednahranú pásku s niekoľkými odporúčaniami ("Skúsili ste to vypnúť a znovu zapnúť? a "Ste si istý, že je to zapnuté?"). Mossove rozsiahle a spletité vedomosti týkajúce sa všetkých technických záležitostí sú zobrazené v jeho extrémne presných, ale úplne nezrozumiteľných odporúčaniach, zatiaľ čo predvádza absolútnu neschpnosť poradiť si s praktickými problémami ako hasenie požiarov, alebo chytaním pavúkov.