Portál:Film/Odporúčaný článok/16 2011

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Shannen Maria Dohertyová (* 12. apríl 1971, Memphis, Tennessee) je americká herečka.

Narodila sa ako druhé dieťa Rosy a Toma Dohertyovcov v štáte Tennessee. Má o päť rokov staršieho brata Seana. V siedmich rokoch sa s rodičmi presťahovala do Los Angeles.

Detstvo[upraviť zdroj]

Zrejme už ako malá chcela byť herečkou, pretože už v desiatich rokoch debutovala v seriáli "Father Murphy" postavou Drussily Shannonovej. V škole bola veľmi usilovná žiačka, vždy nosila dobré známky, no bola veľmi samotárska, ako sama povedala, vždy sa radšej hrávala sama, pretože sa viac zabávala, nikdy nevyhľadávala väčšie skupinky. V skupinkách bola len v kostole, keď spievala náboženské piesne a prezradila, že bola v kostole veľmi aktívna. Inak všetok voľný čas strávila s rodičmi, najmä s otcom.

Herecké začiatky[upraviť zdroj]

Keď mala 11 rokov, túžila podobne ako iné dievčatá v jej veku, hrať v seriáli "Little House on the Praire" s Michaelom Landonom. Nakoniec si ju Michael Landon všimol a zahrala si v pokračovaní seriálu: "Little House: A New Beginning" postavu Jenny Wilderovej. Preslávila ju až úloha v seriáli "Our House", kde hrala s Deidre Hallovou a Wilfordom Brimleyom. Stalo sa tak v roku 1986. Rok predtým sa zahrala vo filme "Girls Just Want To Have Fun" s Helen Hunt a Sarah Jessicou Parker. V roku 1989 si zahrala vo filme "Heathers" s Winonou Rider.

Viac...