Portál:História/Odporúčaný článok/12 2009

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Eduard

Eduard z Woodstocku, princ waleský, známy ako Čierny Princ (* 15. jún, 1330, Woodstock, Oxfordshire – † 8. jún, 1376, Westminster, Middlesex)) bol najstarší syn anglického kráľa Eduarda III. a Philippy z Hainaultu.

Narodil sa v paláci vo Woodstocku v grófstve Oxfordshire. V roku 1333 sa stal grófom z Chesteru, v roku 1337 vojvodom cornwallským (čím sa stal vôbec prvým anglickým vojvodom) a roku 1343 princom waleským. Eduard dokázal, že má bojový talent v bitke pri Kreščaku, keď mal iba šesťnásť rokov. O desať rokov neskôr porazil a zajal Jána II. v bitke pri Poitiers a v roku 1367 vyšiel ako víťaz z bitky pri Najere v severnom Kastílsku.

Eduard pokračoval v používaní waleských a anglických lukostrelcov v anglickej armáde a Angličania vďačia za svoje nasledujúce víťazstvá práve dlhému luku a nie kuši, ktorá bola používaná v iných oblastiach Európy. Eduard bol tiež jeden z prvých vojenských vodcov, ktorí zaviedli uniformu. Použil ju pre svoje Cheshirské a Flintshirské jednotky, ktoré boli odeté v zelenom a bielom.