Portál:Hudba/Odporúčaný článok/12 2006

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

The Beatles bola najvplyvnejšia a najúspešnejšia hudobná skupina rockovej éry. Predaj albumov The Beatles presiahol 1,3 miliardy nahrávok (údaj z roku 2004), čo je viac ako dosiahol ktorýkoľvek iný umelec v dejinách. Len málo umelcov v rôznych obdobiach dosiahlo úspech, kritické ocenenia a široký kultúrny vplyv ako The Beatles.

Členmi The Beatles boli John Lennon (rytmická gitara), Paul McCartney (basová gitara), George Harrison (sólová gitara) a Ringo Starr (bicie), všetci z Liverpoolu v Anglicku. Lennon a McCartney boli hlavnými autormi piesní. Po väčšinu ich kariéry bol ich producentom George Martin.

The Beatles sa stali senzáciou vo Veľkej Británii koncom roku 1963. Tzv. beatlemánia, prejavujúca sa navonok najmä davmi jačiacich a omdlievajúcich dievčat, sa začiatkom roku 1964 prejavila aj v Spojených štátoch a popularita skupiny obsiahla väčšinu planéty. V priebehu piatich rokov sa hudba Beatles vyvinula zo zjavnej jednoduchosti ich prvých hitov (ako She Loves You a I Want To Hold Your Hand) k umelecky ambicióznym skupinám skladieb (ako albumy Revolver, Sgt. Pepper's Lonely Heart's Club Band a Abbey Road). The Beatles dosiahli výrazný, ďalekosiahly vplyv na modernú populárnu hudbu, čo bolo dôsledkom niekoľkých faktorov: The Beatles písali svoje vlastné piesne, naplno využívali možnosti nahrávacích štúdií tej doby, no najmä sa neustále snažili o absolútnu kvalitu svojich nahrávok.

Skupina tiež natočila niekoľko filmov, z toho tri hrané – A Hard Day's Night, Help! a Magical Mystery Tour, jeden pseudodokumentárny – Let It be, a jeden animovaný – Yellow Submarine.