Portál:Hudba/Odporúčaný článok/24 2006

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Emmerich Kálmán (Kálmán Imre) (* 24. október 1882, Siófok – † 30. október 1953, Paríž) bol maďarský operetný skladateľ.

Narodil sa do rodiny bohatého obchodníka. Hospodárska recesia ako aj príliš smelá otcova investícia do divadla či jazdiarne v Siófoku mu však spôsobila v roku 1892 bankrot. Rodina sa presťahovala do Budapešti a 6 detí (2 chlapci a 4 dievčatá) museli rodičia rozdeliť medzi príbuzných.

Mladý Emmerich Kálmán mal od malička záujem o hudbu (napr. sa naučil naspamäť spievať celú 2. maďarskú rapsódiu od Franza Liszta). Ako malý chlapec však spadol pri verejnom tanci a odvtedy už nikdy viac nechcel tancovať. Od malička sa učil hre na klavír, v roku 1897 vystúpil verejne. Neskôr však dostal bolesti ramena a musel hru prerušiť. Prešiel teda na štúdium kompozície.

Emmerich Kálmán bol súčasťou úspešnej generácie maďarských hudobných skladateľov, ktorí začiatkom 20. storočia študovali na Hudobnej akadémii (Zeneakadémia) v Budapešti pod taktovkou Jána Kösslera. K tejto generácii patrili operetní skladatelia ako napr. Albert Szirmai a Viktor Jacobi, operný skladateľ Béla Bartók a skladateľ národných hudobných piesní Zoltán Kodály. Okrem toho navštevoval na žiadosť svojho otca aj právo na Budapeštianskej univerzite.