Portál:Hudba/Odporúčaný článok/24 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

The Plastic People of the Universe (PPU) je pražská undergroundová skupina, ktorá patrila medzi hlavných predstaviteľov československého undergroundového hnutia v období totality medzi rokmi 19681989. Táto avantgardná skupina sa ocitala spočiatku nedobrovoľne v opozícii proti komunistickému režimu v Československu a vzhľadom na svoje nekonformne vystupovanie často zažívala perzekúcie a väznenie.

Prostredie vzniku[upraviť zdroj]

V druhej polovici 60. rokov za vlády generálneho tajomníka UV Komunistickej strany Československa, Alexandra Dubčeka došlo k pokusu o uvoľnenie totalitnej moci, ktorý dostal neskôr pomenovanie Pražská jar.

Bolo to obdobie, v ktorom do oficiálnej kultúrnej scény populárnej hudby začali intenzívnejšie prenikať vplyvy nových populárnych skupín a umeleckých žánrov zo Spojeného kráľovstva a USA. Vplyvom tzv. britskej invázie aj v Československu vznikali prvé bigbítové hudobné skupiny ako aj nezávislé hudobné smery ovplyvnené vznikom psychedelického rocku, ktorý sa v tomto období radil do kultúrnej sféry undergroundu.

Medzi najznámejších predstaviteľov svetovej undergroundovej scény 60. rokov patrili Frank Zappa, The Velvet Underground či skupina Pink Floyd. V Československu to bola napríklad skupina The Primitives Group.