Portál:Hudba/Odporúčaný článok/39 2007

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Gary Moore (vl. menom Robert Wiliam Gary Moore) (* 4. apríl 1952, Belfast Írsko) je írsky gitarista a spevák hrajúci blues rock.

Ako jedenásťročný začal hrať na gitare a šestnásťročný sa stal členom dublinskej kapely Skid Row. Po odchode zo skupiny, založil v roku 1973 Gary Moore Band a vydal debutový album Grinding Stone. O rok neskôr sa stal členom Thin Lizzy a nahral s nimi album Night Life. Potom sa pripojil ku skupine Colosseum II a v druhej polovici sedemdesiatych rokov s nimi vydal platne Strange New Flesh a Electric Savage.

V roku 1978 sa osamostatnil, nahral album Back on the Streets na ktorom sa spevácky spolupodieľal spevák, gitarista a basák Phil Lynott z Thin Lizzy. V roku 1979 sa titulnou piesňou a baladou „Parisienne Walkways“ z tohto albumu dostal prvýkrát do hitparád. Po albume Back on the Streets sa opäť vrátil do skupiny Thin Lizzy a spolupracoval na Black Rose. Nasledovalo turné po USA, ktoré ukázalo, že aj keď hudobne hard rocková skupina dobre ladí s keltsko-írskou melodickou gitarou Garyho Moora, jej divokosť a občasné drogové úlety mu nevyhovujú. Keď nezhody medzi nimi vyvrcholili, Moore sa schválne nedostavil opakovane na tri koncerty a dostal hodinovú výpoveď od manažéra skupiny.