Portál:Hudba/Odporúčaný článok/52 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Therion je švédska death/symphonic metalová skupina. Bola založená Christoferom Johnssonom ako Blitzkrieg, neskôr premenovaná na Megatherion. Názov Megatherion má svoj pôvod v starej gréčtine „To mega therion“ čo je prekladané ako veľké zviera a je taktiez spomínané v Biblii v Zjavení sväteho Jána ako číslo šelmy/beštie. Po krátkej dobe bolo meno skrátené len na Therion. Skupina začala pôsobiť ako death metalová ale postupne sa prepracovala k symphonickému metalu. Ako zlomový album medzi týmito dvoma obdobiami skupiny je označovaný album Theli (1996). Vychádzajúc z death metalu vytvorila skupina symbiózu klasickej hudby a metalu. V tomto štýle sa silne odzrkadľuje nadšenie Christofera Johnssonsona pre Richarda Wagnera. Prevažnú čast textov napísal Thomas Karlsson (zakladateľ magického rádu Dragon Rouge, ktorého členom je aj samotný Johnsson).

Skupina Therion bola pôvodne založená v roku 1987 pod menom Blitzkrieg v mestečku Upplands Väsby (prímestská časť Štokholmu) vo Švédsku. Christofer Johnson hral vtedy na basu a spieval. Spoluzakladatelia boli Peter Hansson, ktorý hral na gitaru a Oskar Forss (bicie). Ich tvorba bola ovplyvnená Metallicou a Slayerom aj keď výsledok viac pripomínal Venom a Motörhead. Skupina Blitzkrieg nikdy nezverejnila žiadne demo, no niektoré nahrávky boli zverejnené v roku 2001 na kompilácii Bells of Doom.

Pod hudobným vplyvom skupiny Celtic Frost a ich albumu To mega Therion, zmenili Christofer Johnson, ktorý prešiel z basy na gitaru a Peter Hansson názov na Megatherion. O niečo neskôr sa k nim znovu pridal aj Oskar Forss. Nového basistu našli v bývalom členovi death metalovej skupiny Dismember – Erikovi Gustafssonovi. Onedlho však bolo meno skrátené len na Therion.