Portál:Informačné technológie/Odporúčaný článok/22

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Krútená dvojlinka FTP (F/UTP)
Krútená dvojlinka FTP (F/UTP)

Krútená dvojlinka (angl. twisted pair, TP) alebo tiež krútený kábel vo výpočtovej technike označuje štvorpárový kábel (káblový zväzok), kde jednotlivé vodiče sú uložené v pároch, pričom páry sú skrútené navzájom okolo seba. Vodiče v páre sú rovnocenné (žiaden z vodičov nie je pripojený na zem, alebo zdroj napätia) preto sa takýto kábel označuje tiež ako symetrický. Kábel je určený pre prenos dát v počítačových sieťach.

Dôvodom skrútenia vodičov je, že definované skrútenie pomáha redukovať vzájomné presluchy a šumy z vonkajšieho prostredia, a zároveň bráni vyžarovaniu z páru do prostredia. Zakrútené vodiče májú zvýšenú odolnosť voči súhlasnému typu rušenia (napätiu indukovanému do oboch vodičov súčasne) pretože vplyvom opačnej fázy sa indukované napätie navzájom vyruší. Kvôli zabráneniu vzájomných presluchov medzi pármi v jednom kábli (káblovom zväzku) majú jednotlivé páry rôzne skrútenia (rôzny počet skrútení na jednotku dĺžky).

Elektricky sa vodiče vyrábajú vo forme drôtu (jadro vodiča je jeden homogénny drôt) pre aplikácie, kde sa po inštalácii s kablom už nehýbe, a vo forme lanka (jadro je zložené z viacerých skrútených drôtikov) pre aplikácie, kde sa s káblom môže hýbať.