Portál:Kozmonautika/Odporúčaný článok/21 2009

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Discovery odfotografovaný z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) 6. júla 2006
Discovery odfotografovaný z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) 6. júla 2006

Discovery je raketoplán NASA ev. č. (OV-103). Bol vyrobený ako tretí operačný raketoplán po raketoplánoch Columbia (OV-102) a Challenger (OV-099). Je to raketoplán s najväčším počtom ukončených letov - 35.

Dnes je najstarším slúžiacim raketoplánom. Poprvýkrát vzlietol 30. augusta 1984. V minulosti sa podieľal aj na výskumných misiách, v súčasnosti plní len zásobovacie misie pre Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Raketoplán je pomenovaný po lodi moreplavca Jamesa Cooka, ktorý na nej poprvýkrát v 17. storočí oboplával Severnú Ameriku severnou cestou cez Severný ľadový oceán.

Discovery má za sebou veľké úspechy. Bol to práve tento raketoplán, ktorý vypustil Hubblov vesmírny ďalekohľad. Ako prvý obnovil lety po havárii raketoplánu Challenger v roku 1986. Po páde raketoplánu Columbia v roku 2003 bol ďalším strojom na rade, nesklamal a vrátil sa na Zem 9. augusta 2005. Pri štarte sa síce objavili problémy (zvyšok krytu vonkajšej palivovej nádrže poškodil tepelný štít raketoplánu), ale na obežnej dráhe ich posádka odstránila. Po svojej 22. misii absolvoval deväťmesačnú dôkladnú údržbu, opravu a modernizáciu nazývanú OMDP (Orbiter Maintenance Down Period). Počas jeho druhej OMDP v roku 2003 havaroval raketoplán Columbia a všetky lety boli pozastavené, až kým ich svojou misiou STS-114 v roku 2005 neobnovil.