Portál:Literatúra/Odporúčaný článok/17 2006

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Rainer Maria Rilke (* 4. december 1875, Praha – † 29. december 1926, v sanatóriu Valmont pri Montreux vo Švajčiarsku) bol jeden z najvýznamejších nemecky píšucich básnikov na prelome 19. a 20. storočia. Napísal tiež jeden román a niekoľko poviedok.

Rilke (celým menom René Karl Wilhelm Johann Jozef Maria Rilke) sa narodil v rodine pražského nemeckého úradníka Jozefa Rilkeho.

Zásadnou skutočnosťou jeho detstva bolo, že jeho matka Sophie ho až do piatich rokov nútila nosiť dievčenské šaty a oslovovala ho "Sophie", čím sa vyrovnávala so stratou staršej dcéry Sophie. Tento prístup Rilke matke neskôr vyčítal, ale bola to práve ona, ktorá ho priviedla k poézii a vyžadovala od neho, aby sa učil mnohé Schillerove básne naspamäť.

Keď mal Rilke deväť rokov, rodičia sa rozišli. Bol poslaný na Vojenskú kadetnú školu v Hraniciach na Morave (na rovnakej študoval aj Robert Musil a inšpirovala ho k románu Zmätky chovanca Törlessa). Neskôr študoval literatúru, dejiny umenia a filozofiu na univerzitách v Prahe a Mníchove, Mekke vtedajšej nemeckej kultúry.

Po odchode z Prahy v roku 1896 si zmenil meno "René" na "Rainer".