Portál:Literatúra/Odporúčaný článok/18 2006

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Charles Baudelaire (* 9. apríl 1821, Paríž – † 31. august 1867, Paríž) bol francúzsky básnik, významný predstaviteľ moderny.

Baudelairov biologický otec bol kňaz, zomrel v roku 1827. Matka sa znovu vydala za majora Aupicka, ktorého básnik považoval za votrelca v jeho nežnom vzťahu k matke. Svoj "hamletovský komplex" pretavil do svojrázneho čudáctva kolíšuceho medzi melanchóliou a cynizmom.

Po maturite prenikol do sveta bohémy, v ktorom pestoval svoju životnú dezilúziu, schovávajúc sa za masku parížskeho šviháka. Začína vychutnávať nepoznané pôžitky tela a duše miesto toho, aby sa venoval štúdiu práva. Znepokojení rodičia ho poslali v rokoch 1841 a 1842 do Antíl (podľa iných prameňov išiel do Indie).

Po návrate do hlavného mesta sa vrátil k predošlému spôsobu života. Zoznámil sa s krásnou mulatkou Jeanne Duvalovou, ktorá sa na dvadsať rokov stala jeho "čiernou Venušou", "géniom Zla" a poznačila jeho život i tvorbu. Baudelaire sa naučil fajčiť, navykol si na alkohol, okúsil drogy (v klube užívateľov hašiša sa zoznámil s Thèophilom Gautierom a pokúsil sa spáchať samovraždu.