Portál:Literatúra/Odporúčaný článok/21 2006

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Isaac Asimov (* 2. január 1920, Smolensk al. Petroviči, Rusko – † 6. apríl 1992, New York) bol veľmi úspešný a neobyčajne plodný americký spisovateľ a biochemik známy vďaka svojím sci-fi knihám a populárno-vedeckým prácam.

Takisto písal mysteriózne (mnohé z nich sú obsiahnuté v knihách Black Widowers) a fantasy príbehy. V podstate okrem filozofie publikoval práce týkajúce sa každej hlavnej kategórie z Deweyho Desiatkového Systému klasifikácie kníh. Napísal alebo vydal viac ako 500 titulov a okolo 90 000 listov a článkov. Asimov bol dlhoročný člen Menzy. Jeho meno nesie asteroid 5020 Asimov ako aj jeden z prototypov humanoidného robota od firmy Honda – Asimo.

Asimov sa narodil okolo 2. januára 1920 (tento dátum používal oficiálne, presný dátum nie je známy) v židovskej rodine. Keď mal tri roky, jeho rodičia Anna Rachelová a Judah Asimov emigrovali do USA. Keď mal päť rokov naučil sa čítať. Isaac vyrástol v Brooklyne. Jeho rodičia vlastnili malý obchodík a každý z jeho rodiny očakával, že bude v ňom pracovať. Raz však v obchode uvidel vedecko-fantastické časopisy a začal ich čítať. Sci-fi príbehy začal písať už ako tínedžer a čoskoro mu začali vychádzať v známych časopisoch.