Portál:Literatúra/Odporúčaný článok/47 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Abraham „Bram“ Stoker (* 8. november 1847, Dublin – † 20. apríl 1912, Londýn) bol írsky spisovateľ, jeden z popredných predstaviteľov hororovej literatúry. Jeho najznámejším dielom je román Dracula.

Bram Stoker sa narodil v dublinskom Clontarfe ako tretí zo siedmich detí Charlotty a Abrahama Stokerových. Takmer do svojich ôsmich rokoch ho neidentifikovaná choroba držala na lôžku a bránila mu ako chodiť, tak napr. aj iba stáť. Údajne mu matka v tejto dobe rozprávala ľudové príbehy a keltské mýty. Táto choroba a bezmocnosť boli traumatizujúcou skúsenosťou poznateľnou v jeho dielach – napríklad ako dlhotrvajúci spánok a vzkriesenie z mŕtvych v Draculovi. Lekári nepovažovali za zázrak len jeho chorobu, ale tiež jeho uzdravenie. Po ňom začal žiť normálnym životom a dokonca sa stal atlétom a futbalovou hviezdou na miestnej Dublinskej univerzite, kde študoval históriu, literatúru a fyziku na Trinity College. Bol prezidentom tunajšej filozofickej spoločnosti a auditorom spoločnosti historickej.

Napriek tomu sa už od mladosti chcel stať spisovateľom, nakoniec nastúpil na úradnícke miesto na Dublinskom hrade. Táto kariéra ho však nijako neuspokojovala a tak začal tiež pracovať ako novinár a divadelný kritik. Jeho záujem o divadlo viedol k dlhoročnému priateľstvu s hercom Henrym Irvingom. V tejto dobe tiež napísal svoje prvé dielo: Duties of Clerks of Petty Sessions in Ireland: Collected Works of Bram Stoker, vydané však až v roku 1879. Publikoval svoje prvé poviedky The Crystal Cup (1872), The Chain of Destiny (1875) a The Spectre of Doom (1880).