Dracula (román)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dracula
Dracula

Dracula od Brama Stokera, obal 1. edície, Archibald Constable and Company, rok 1897.

Autor Bram Stoker
Dátum 1. vydania originálu 26. máj 1897
Literárny žáner román

Dracula (vyšlo aj pod názvom Drakula; v origináli Dracula) je známy román o upíroch od írskeho autora Brama Stokera (18471912), poprvé vydaný v roku 1897. Román je písaný formou denníkových záznamov a listov postáv. Je to jedno z najznámejších diel anglickej literatúry.

Inšpiráciou pre napísanie románu bol zrejme Ármin Vámbéry, rodák zo Svätého Jura, od ktorého sa Stoker dozvedel o dovtedy málo známom valašskom kniežati Vladovi II. zvanom Drakula a inšpiroval sa k napísaniu jedného z najznámejších diel svetovej literatúry. Vámbéry sa asi navyše stal predobrazom jedného z hrdinov románu, profesora Abrahama Van Helsinga (v románe je priamo spomínaný priateľ Arminius z Budapešti).[1]

Obsah[upraviť | upraviť zdroj]

Príbeh knihy hovorí o mladom právnikovi Jonathanovi Harkerovi, ktorého majiteľ právnickej kancelárie, v ktorej pracuje, pošle do ďalekého Rumunska za istým grófom Drakulom. Drakula má záujem kúpiť vilu v Londýne a tak s Jonathanom podpíšu zmluvy a dohodnú sa, že mladý právnik by mal na Drakulovom hrade istý čas pobudnúť. Harker teda ostáva, no stáva sa svedkom čoraz väčšieho množstva čudných a hrôzostrašných vecí. Má čoraz väčšie podozrenie, že gróf ho na hrade väzní. Jeho podozrenie sa potvrdí. Harker za cenu obrovského rizika z hradu utečie. Vo veľmi zlom psychickom stave sa dostane do Budapešti, do nemocnice, v ktorej sa uzdraví. Príde tam poňho jeho mladá snúbenica Mina a odvedie ho naspäť domov, do Anglicka. Drakula, upír, sa však dostane do Anglicka a postupne vysáva krv najlepšiu Mininej priateľke Lucy. Tá sa po poslednom vysatí krvi stáva tiež upírkou, no Jonathan, Mina, Sir Arthur Holmwood (Lucyin snúbenec), doktor Seward (Lucyin nápadník), Quincey Morris (ďalší Lucyin nápadník) a holandský odborník na paranormálne javy doktor Abraham Van Helsing ešte za života Lucy postupne prichádzajú na to, čo je za jej zvláštnymi zdravotnými problémami. Ako upírku ju nakoniec porazia a zabijú. Eliminujú aj grófa a ten sa vracia do Rumunska. Harker a spol. ho tam dolapia a zabijú. Pri akcii však zomrie Quincey Morris.

Preklady do slovenčiny[upraviť | upraviť zdroj]

  • 1922 - Dracula-román tajností, preložil Štefan Jasný, vyšiel v súkromnom náklade v Scrantone, Pensylvánia
  • 1969 - preložil Jozef Kot (1969), vyšiel ako 2. zväzok v edícii Horror-thriller-western, vydavateľstvo Tatran
  • 1990 - preložil a upravil Jozef Kot (1969, 1989), edícia Zenit, vydavateľstvo Tatran, ISBN 80-222-0148-0
  • 1997 (2 vyd. 2000) - Drakula, preložila Helena Sumbalová, vydavateľstvo Perfekt
  • 2003 - Dracula, prvé kompletné a nekrátené vydanie s poviedkou Draculov hosť, preložili Katarína Slugeňová-Cockrell a Martin Plch, vydavateľstvo Európa, s. r. o., ISBN 80-89111-02-5
  • 2006 - Dracula, preložil Jozef Kot, vydavateľstvo Petit Press, edícia Svetová knižnica SME - XIX. storočie

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. MORVAY, Peter. Vámbéry, Ármin. SME (Bratislava: Petit Press), 2007-03-20. Dostupné online [cit. 2023-05-26]. ISSN 1335-4418.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]