Portál:Politika/Odporúčaný článok/15 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

George Washington (* 22. február 1732, Wakefield, Virgínia – † 14. december 1799, Mount Vernon, Virgínia) bol prvým prezidentom Spojených štátov.

Narodil sa ako prvý syn Augustine Washingtona (bohatého majiteľa plantáží) a jeho druhej ženy Mary Ball Washingtonovej. Nikdy nenavštevoval školu, ale mal súkromných učiteľov. Aj keď nebol považovaný za dobrého rečníka, bol uznávaný ako vrcholný predstaviteľ protibritskej opozície vo Virgínii. Roku 1775 sa stal veliteľom kontinentálnych vojsk. Používal zdržovací štýl boja, ale neskôr, keď bola britská armáda viazaná bojmi s Francúzskom, Španielskom a Holandskom, zvíťazil v niekoľkých bitkách. V roku 1783 uzavrel mier – ako víťaz. Po skončení vojny sa uchýlil do súkromia. Po niekoľkých rokoch sa ale nechal presvedčiť, a stal sa predsedom ústavodárneho zhromaždenia vo Philadelphii.

Roku 1789 bol zvolený za prvého prezidenta USA. V roku 1793 bol znovu zvolený. Pre spory o vedenie zahraničnej politiky sa úradu v roku 1797 vzdal. V roku 1798 sa na žiadosť nového prezidenta Johna Adamsa opäť stal vrchným veliteľom americkej armády. Po niekoľkých mesiacoch však zomrel.