Port Alberni

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Port Alberni
Uvítacia tabuľa v Port Alberni
Krajina Kanada Kanada
Provincia Britská Kolumbia
Okres Alberni-Clayoquot
Súradnice 49°14′2.00″S 124°48′18.00″Z / 49,2338889°S 124,8050000°Z / 49.2338889; -124.8050000
Obyvateľstvo 17 743 (2007)
Hustota 881,00 obyv./km²
Vznik 1912
Starosta Ken McRae
Časové pásmo PST (UTC-8)
 - letný čas PDT (UTC-7)
PSČ V9Y, 1V8
Telefónna predvoľba (+1) (250)
Webová stránka: http://www.portalberni.ca

Port Alberni je mesto v provincii Britská Kolumbia v Kanade. Sídli v ňom regionálny okres Alberni-Clayoquot. Mesto má 17 743 a jeho aglomerácia 25 396 obyvateľov.

Port Alberni leží v údolí Alberni Valley na začiatku zátoky Alberni Inlet, najväčšej zátoky na Vancouverovom ostrove. Mesto je nazývané Lososím hlavným mestom sveta, rovnako ako neďaleké mesto Campbell River.

História mesta[upraviť | upraviť zdroj]

Mesto je pomenované podľa španielskeho dôstojníka, kapitána Dona Pedro de Alberni,[1] ktorý bol veliteľom pevnosti San Miguel pri dnešnom meste Nootka na západnom pobreží ostrova v rokoch 17901792. Západné pobrežie Vancouverovho je tradičným kmeňovým územím indiánskeho kmeňa Nootka.

Španielska pevnosť San Miguel v meste Nootka v roku 1793

Prví európski osadníci sem prišli so spoločnosťou Anderson Company (zaoberajúcou sa ťažbou dreva) v roku 1860 z Londýna. Prvá píla síce zlyhala, no niekoľko ďalších bolo postavených v 80. rokoch 19. storočia. Bola to prvá píla v Britskej Kolumbii. Mesto bolo založené v roku 1912 s príchodom železnice Esquimalt and Nanaimo Railway, plánovanej výstavby Canadian National Railway a položenia tichooceánskeho telegrafného kábla Trans-Pacific v meste Bamfield.

Poloha mesta Port Alberni

V kanáli Alberni Canal sa usadil banícky priemysel a veľa menších rybárskych prístavov, ktoré boli závislé od hlavného prístavu v Port Alberni. Drevospracujúci priemysel bol v oblasti dominantnou silou, zameriaval sa najmä na spracovanie douglasovej borovice a tuje riasnatej . V roku 1964 bolo mesto zasiahnuté dvomi vlnami cunami. Poškodených bolo 375 domov a 55 ich bolo zničených, no nedošlo k žiadnym zraneniam ani úmrtiam. V roku 1967 sa mestá Alberni (na severe) a Port Alberni (na juhu) zlúčili do jedného mesta, Port Alberni. V údolí Alberni Valley je múzeum so značným počtom historických exponátov.

Hovorí sa, že Port Alberni je najdaždivejšie mesto v provincii. Na jazere Sproat Lake je hangár pre najväčšie lietadlo pre hasenie požiarov na svete – Martin Mars.

Geografia[upraviť | upraviť zdroj]

Smerom na západ leží vo vzdialenosti 10 km jazero Sproat Lake. Mesto leží v leží v údolí Alberni Valley, ktoré je zo všetkých strán obklopené horami. Mesto vďačí sa svoj súčasný tvar svojmu bývalému postaveniu dvojmesta, dvojici mestských centier a značného počtu zátok a strží, ktoré rozdeľujú Port Alberni na dve polovice:

  • Oblasť bývalého mesta Alberni sa dnes nazýva North Port a nachádza sa medzi diaľnicou Highway 4 a ulicou Gertruda Street. V jeho juhovýchodnej časti sa nachádza historická budova miestnej pošty. Značná časť rozvoja a výstavby zlúčeného mesta Port Alberni sa odohráva v tejto oblasti, najmä smerom na východ od stredu (downtownu) mesta.
  • Pôvodná oblasť mesta Port Alberni sa dnes volá South Port alebo Uptown a nachádza sa 3 km na juh od Gertrude Street a 3rd Avenue. Za poslednú dekádu zaznamenala istý úpadok, keďže sa nachádza dosť ďaleko od diaľnice. Mesto sa snaží o jeho obnovu a presviedča obyvateľov aby sa začali sťahovať aj do tejto tejto historickej oblasti. V roku 2004 podstúpila historická budova miestneho divadla Capitol Theatre rozsiahlu renováciu a divadlo sa zaskvelo ako vznešená, no aj moderná spomienka na minulosť. Často sa v ňom hrajú divadelné predstavenia. V tejto časti sa nachádza aj Harbour Quay, pobrežná oblasť plná obchodov a parkov. Je tu aj železničná stanica a Maritime Discovery Center.

Demografia[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa sčítania ľudu z roku 2004 má Port Alberni spolu s jeho predmestiami Cherry a Beaver Creek 26 569 obyvateľov.

Ekonomika[upraviť | upraviť zdroj]

Pláž Long Beach v parku Pacific Rim National Park

Najviac obyvateľov mesta pracuje v lesohospodárskom priemysle. V údolí sídli papiareň Catalyst Paper, celulózka a niekoľko menších píl. Na jeho červenej ílovitej pôde je aj niekoľko fariem. Ťažba dreva ešte stále prebieha, no v priebehu rokov sa jej objem zmenšuje, čo má za následok pokles hospodárskeho rastu. Recesiu sa podarilo zastaviť a mesto sa snaží preorientovať na poskytovanie turistických služieb.

Port Alberni je aj ako prestupnou stanicou pre tých, čo cestujú na západné pobrežie ostrova, vrátane miest Ucluelet, Tofino a národného parku Pacific Rim National Park. Keďže ceny tovaru sú v odľahlých oblastiach ostrova vysoké, turisti často nakúpia zásoby už v Port Alberni. Tento jav spôsobil nekontrolovanú zástavbu pozdĺž diaľnice Highway 4, vrátane výstavby nových nákupných stredísk a supermarketov.

V posledných piatich rokoch začalo v údolí Alberni Valley podnikať niekoľko eko-turistických spoločností, ktoré ťažia z polohy mesta na okraji divočiny a relatívnej blízkosti Vancouveru a Victorie.

Mestské atrakcie[upraviť | upraviť zdroj]

Martin Mars, najväčšie lietadlo pre hasenie požiarov na svete

Port Alberni je vyhľadávané pre jeho prírodnú krásu, jeho polohu pod horou Mount Arrowsmith a horami, ktoré ho takmer celé obklopujú. Leží 1,5 hodiny cesty autom od národného parku Pacific Rim National Park. Je tiež obľúbeným miestom pre rybárov, vo vodách v jeho okolí sa vyskytuje päť druhov lososa, americký pstruh a platýs. V meste sa nachádza národné historické miesto, píla McLean Saw Mill, ktorého súčasťou je aj parná železnica vedúca od prístavu v downtowne až nahor do údolia Alberni Valley.

Na jazere Sproat Lake má svoj domov Martin Mars, najväčšie lietadlo pre hasenie požiarov na svete. Jazero je v lete populárnym cieľom pre miestnych obyvateľov a majiteľov chatiek na okolí.

Na okolí mesta je niekoľko z najlepších turistických trás na Vancouverovom ostrove. V údolí Alberni Valley je vyše 100 turistických chodníkov a cyklotrás pre horské bicykle.

Panoramatický pohľad na Mount Arrowsmith
Panoramatický pohľad na Mount Arrowsmith

Šport[upraviť | upraviť zdroj]

V Port Alberni sídli juniorský hokejový tím Alberni Valley Bulldogs, hrajúci v BCHL.

Partnerské mesto[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. ARCHER, Christon. ALBERNI, PEDRO DE [online]. Library and Archives Canada. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Port Alberni na anglickej Wikipédii.