Príznak siluety

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
A) Normálna rtg snímka hrudníka; B) Pneumónia spôsobená Q horúčkou, ktorá postihuje pravý dolný a stredný pľúcny lalok. Nehomogénny tieň pneumonického infiltrátu spôsobuje stratu normálnej hranice (siluety) medzi postihnutým pľúcnym lalokom, pravým okrajom srdca a kontúrou pravej bránice - príznak siluety.

Príznak siluety (angl. silhouette sign) je termín používaný v rádiológii. Do všeobecného používania ho zaviedol Benjamin Felson.[1] Príznak siluety označuje vymiznutie normálnej hranice medzi anatomickými štruktúrami na rtg snímke hrudníka, spôsobené vnútrohrudnou patologickou léziou (napríklad pľúcnym infiltrátom alebo nádorom), ktorá na tieto štruktúry nalieha alebo ich čiastočne prekrýva v smere rtg lúča a sumuje sa s nimi. Lézia, ktorá príznak siluety spôsobí, nemusí byť lokalizovaná v pľúcach samotných; môže ňou byť napríklad tekutina v pleurálnej dutine (fluidothorax), nádor vyrastajúci z mediastína a podobne.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. FELSON, B, Felson H Localisation of intrathoracic lesions of the PA roentgenogram: the silhouette sign. Radiology, 1950, čís. 55, s. 363-74. Dostupné online.