Priateľ

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Symbol rozcestia O iných významoch výrazu priateľ (priateľka, priateľkyňa) pozri priateľ (rozlišovacia stránka).
Priateľstvo

Priateľ (ženský rod priateľka, staršie priateľkyňa; neformálnejšie: kamarát(ka), v subštandarde: kamoš(ka); staršie druh (družka)) je človek, s ktorým niekoho spája medziľudský, medziosobnostný vzťah náklonnosti, vzájomného porozumenia, dôvery a podobne.

Priateľstvo je takmer vo všetkých charakteristikách zhodné s láskou. Na rozdiel od lásky priatelia nie sú fyzicky (sexuálne) priťahovaní svojimi náprotivkami. Pokiaľ pri krátkodobom odlúčení zamilovaný človek trpí pocitmi samoty a prázdnoty, jedná sa skôr o nezdravú formu závislosti[1], než o lásku. Pokiaľ sa jedná o lásku bez sexuálnych prvkov, nazýva sa tento vzťah platonická láska, teda silný citový vzťah, v ktorom ani jeden z partnerov netúži po sexuálnom styku. Forma priateľstva, kedy človek cíti k svojmu náprotivku hlboký obdiv, trvalo na neho myslí a pri odlúčení trpí pocitmi prázdnoty, sa nazýva narcistický obdiv. Tento cit môže byť, rovnako ako každý iný, iba jednostranný.

Vzťah medzi priateľmi (a/alebo priateľkami) alebo vzťah takému vzťahu podobný sa nazýva priateľstvo alebo staršie aj družba. Priateľstvo je spravidla opodstatnené vzájomnou sympatiou, duševným porozumením, činorodým spojenectvom, poskytovaním pomoci, ochrany, náklonnosťou k spolupráci a združovaniu sa a pod.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  1. RÖHR, Heinz-Peter. Závislé vztahy: léčba a uzdravení závislé poruchy osobnosti. Praha : Portál, 2011. ISBN 978-80-7367-853-1.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Wikicitátoch Wikicitáty ponúkajú citáty od alebo o Priateľ
  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Priateľ