Procon-ten

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nálepka na zadnom okne Audi vybaveného systémom procon-ten.

"procon-ten" (s malým počiatočným písmenom p) (akroným pre anglický názov Programmed Contraction-Tension; doslovne: Programované sťahovanie-ťahanie) je proprietarny systém (Audi AG má tento názov registrovaný ako ochrannú známku) na zvýšenie bezpečnosti automobilov používaný Nemeckým výrobcom automobilov Audi od roku 1986 do polovice 90. rokov 20. storočia.

Audi bolo jedným z posledných nemeckých výrobcov, ktorí začali do svojich automobilov montovať airbagy najmä kvôli vysokej spoľahlivosti a nízkej cene technológie, ktorú nazývali "procon-ten".

Systém procon-ten používa hrubé káble podobné káblom v navijáku previnuté poza motor a pripevnené k jeho bloku. Čelný náraz spôsobi posunutie motora v karosérii smerom dozadu, ktorý začne tahať káble. Tieto káble su na opačnom konci pripevnené k stĺpiku riadenia a kotevným bodom bezpečnostných pásov. Pri dostatočnom ťahu na kábel tento potiahne volant na volantovej tyči smerom preč od vodiča. Volant sa pritiahne k pristrojovej doske. Takisto kable predopnú bezpečnostné pásy tak, aby pasažieri ostali v bezpečnej polohe na sedadlách a minimalizovala sa doba ich voľného letu, než ich zachytí brzdný mechanizmus v samonavíjacom bezpečnostnom páse.

Motory su v automobiloch Audi tradične montované podĺžne nad prednú nápravu tak, že vytŕčaju pred predné kolesá. na rozdiel od prevažne priečne montovaných motorov v iných automobiloch. To spôsobuje, že motor je veľmi blízko predného náraznika (špecialne v prípade radových 5-valcových motorov, pri ktorých je často chladič posunutý v motorovom priestore dozadu a na niektoru stranu motora) a dáva výhodu v tom, že motor je jedna z prvých časti auta, ktorá prichádza do styku s prekážkou. Obvykle ťažký motor absorbuje veľkú časť sily nárazu a umožňuje veľmi rýchlu reakciu systému procon-ten.

Systém procon-ten bol dostupný v modeloch Audi 80 / 90, 100 / 200, V8. Prestal sa montovať v roku 1994 po modernizácii modelovej rady 80 a premenovaní na A4, rovnako pri modelovej rade A8 a v roku 1997 sa prestal montovať aj do modelovej rady A6.