Promenade des Anglais

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Promenade des Anglais

Promenade des Anglais (doslovne promenáda Angličanov) je ulica a pešia zóna v juhofrancúzskom meste Nice.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Promenáda vedie pozdĺž pláže Baie des Anges. Vo východnom okraji je pešia zóna oddelená od zástavby nábrežím Quai des États-Unis. Od Avenue des Phocéens a parku Jardin Albert 1er je severný pás promenády, oddelený radom paliem, určený tiež automobilovej doprave. Promenáda má tak na niektorých úsekoch vzhľad niekoľkoprúdovej diaľnice.

Promenáda v roku 1882

História[upraviť | upraviť zdroj]

Na začiatku 19. storočia viedla pozdĺž kamienkovej pláže udupaná, kamenistá, dva metre široká cesta nazývaná chemin des Anglais (cesta Angličanov). Cesta spájala pravý breh riečky Paillon a predmestie Croix de Marbre. Nechali ju vybudovať Angličania, ktorí v Nice trávili zimy. V roku 1832 bol prijatý nový rozvojový plán mesta, ktorý počítal so zahrnutím aj tejto cesty. Karel Albert Sardínsky v roku 1836 vydal mestu povolenie ohľadom voľného rozvoja na pobreží a o rok neskôr mestská rada schválila projekt architekta Antoina Scoffiera, ktorý navrhol široké korzo medzi plážou a domami. V roku 1844 sa začali stavebné práce na prvom úseku z juhovýchodného ústia riečky Paillon do predmestí Saint-Philippe. Nábrežie bolo zvýšené o päť metrov, pôvodná šírka bola plánovaná na 23 metrov, avšak realizovalo sa len 12m.

V rokoch 18541856 bola Promenade des Anglais predĺžená do štvrti Magnan podľa projektu architekta Françoise Aune. Promenáda bola tiež rozšírená o 11m na pôvodne plánovaných 23 metre a bolo vytvorené stromoradia. Promenáda bola ďalej predĺžená v rokoch 1878, 1882 a 1903.

Domčeky a záhrady boli postupne odstraňované a nahradené luxusnými hotelmi, kasínami a obytnými budovami. Nárast automobilovej dopravy v 20. rokoch si v rokoch 19291931 vynútil stavebné úpravy medzi operou a Boulevard Gambetta, ktoré dali ulici jej súčasný vzhľad. Ďalšie rozšírenie medzi ulicami Boulevard Gambetta a Avenue Ferber prebehlo v rokoch 19491953.

Dňa 14. júla 2016 bolo na promenáde pri teroristickom útoku zabitých vyše 80 ľudí, ktorí prišli sledovať ohňostroj pri príležitosti štátneho sviatku.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Promenade des Anglais na francúzskej Wikipédii a Promenade des Anglais na českej Wikipédii.