Rámakrišna

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rámakrišna
indický filozof, reformátor hinduizmu a mystik
indický filozof, reformátor hinduizmu a mystik
NarodenieKamarpukur, India
18. február 1836
Úmrtie16. august 1886 (50 rokov)
Kalkata, India
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Rámakrišna

Srí Rámakrišna Paramahamsa (bengálsky: রামকৃষ্ণ পরমহংস Ramkrishno Pôromôhongsho), vlastným menom Gadádhar Čattópádhjáj (bengálsky: গদাধর চট্টোপাধ্যায় Gôdadhor Chôţţopaddhae) (* 18. február 1836, Kamarpukur, India – † 16. august 1886, Kalkata) bol indický filozof, hinduistický mystik, ctiteľ (bhakta) Veľkej Matky a zároveň preniknutý vierou v jednotu všetkých náboženstiev (založenou na mystickej skúsenosti), reformátor hinduizmu a verejný činiteľ.

Hlásal jednotné náboženstvo, ktorého filozofické východiská prevzal z védánty a šaktitantry. Jeho zvesť je teda v zásade védántska a je stredom medzinárodného hnutia Ramakrishna Mission, ktoré začal Vivekánanda v Parlamente náboženstva v Chicagu r. 1893.

Hlavnou myšlienkou Rámakrišnovho učenia je, že všetky náboženstvá sveta sú správne, pretože cieľom všetkých je cesta k Bohu. Ten je len jeden, ale ciest k nemu je mnoho – koľko rozumov, toľko ciest. Cestou, ktorá najlepšie vyhovuje indickej mentalite, je hinduizmus a v jeho rámci bhaktický smer, oddanosť a bezvýhradná láska k Bohu, ktorú treba prejavovať nielen modlitbami, spevom a meditáciou, ale aj celým životom a praktickými skutkami pomoci druhým.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.