Renfe

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z RENFE)
logo spoločnosti
Mapa španielskej železničnej siete v roku 2005 s farebne vyznačenými traťami
Prepracovaný interiér pôvodnej koľajovej haly žel. stanice Madrid Puerta de Atocha
Členom vlakovej flotily RENFE je aj AVE S-102/Talgo 350

Renfe Operadora (špan.: Red Nacional de los Ferrocarriles Españoles) je Španielskym kráľovstvom vlastnená spoločnosť prevádzkujúca nákladnú a osobnú železničnú dopravu na sieti "Ibérijského rozchodu" 1 668 mm a tzv. normálneho rozchodu 1 435 mm španielskej národnej železničnej spoločnosti prevádzkujúcej trate ADIF (Administrador de Infraestructuras Ferroviarias).

RENFE vznikli 24. januára 1941, keď boli železnice v Španielsku znárodnené. V zmysle nariadenia EU 91/440, boli RENFE rozčlenené na Renfe Operadora (prevádzka) a ADIF (infraštruktúra) 1. januára 2005. Dovtedajšie logo RENFE z roku 1971 bolo nahradené tmavofialovým.

Spoločnosť prevádzkuje cca 15,000 km železničných tratí, väčšina je "Ibérijského rozchodu" 1 668 mm, rovnakého ako v Portugalsku ale širšieho ako a normálneho rozchodu 1 435 mm, ktorý je štandardom vo Francúzsku a väčšej časti Európy. Sieť vysokorýchlostných tratí (LAV – Línea de Alta Velocidad) využívaných najmä vlakmi skupiny AVE, je už budovaná na normálnom rozchode 1 435 mm so zámerom spojenia so železničnou sieťou ostatnej Európy cca od roku 2009, kedy je predpokladané sprejazdnenie trate tunelom Perthus pod Pyrenejským pohorím pri jeho východnom okraji. Preto je v Španielsku rozchod 1 435 mm všeobecne nazývaný "Európsky rozchod".

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Renfe

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]