Redaktor:Asw25

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Letecké výcvikové a vzdelávacie centrum[upraviť | upraviť zdroj]

Informácie[upraviť | upraviť zdroj]

Letecké výcvikové a vzdelávacie centrum (LVVC) je centrom vzdelávania a výcviku v civilnom letectve. Centrum je držiteľom osvedčenia o schválení organizácie letového výcviku FTO - SK/01 a spĺňa po všetkých stránkach požiadavky predpisu JAR–FCL 1 kladené na vykonávanie výcviku v schválených kurzoch. V úzkej spolupráci s Katedrou leteckej dopravy (KLD) Žilinskej univerzity v Žiline spoločne zabezpečuje teoretický výcvik budúcich pilotov až do úrovne ATPL.

Hlavným poslaním LVVC je poskytovanie praktického a teoretického leteckého výcviku ako pre po sluchače študijného odboru leteckej doprava tak pre ďalších záujemcov o pilotný výcvik zo SR, CZ a cudziny.

Výše uvedené činnosti zabezpečuje LVVC Žilinské univerzity v souladu se statutem ŽU, leteckým zákonem, leteckými předpisy a provozní příručkou LVVC.

  • FTO - SK/01 Letový výcvik
  • TSP 001/2011 - ICAO preskúšanie a školenie
  • SK.MF.006 - Údržba lietadiel
  • SK.MG.025 - Riadenie spôsobilosti lietadie


História a výcvik pilotov[upraviť | upraviť zdroj]

Katedra leteckej dopravy poskytovala letecký výcvik od roku 1962, kedy vznikol odbor Prevádzka a ekonomika leteckej dopravy. V počiatkoch sa výcvik poskytoval študentom prostredníctvom Zväzarmu v rozsahu športového pilota. V roku 1975 Ministerstvo školstva schválilo študijný odbor Pilot - inžinier a Vysoká škola dopravy a spojov sa stala samostatným leteckým prevádzkovateľom, ktorá začala zabezpečovať výcvik obchodných pilotov na letisku Žilina. Spočiatku bola kvalifikácia obchodného pilota získavaná v rámci 5-ročného inžinierskeho štúdia. Od roku 1992 z dôvodu zmenených finančných tokov na Žilinskej Univerzite je výcvik poskytovaný v rámci celoživotného vzdelávania. V roku 2002 bol schválený a akreditovaný odbor Profesionálny pilot. Študijný plán uvedeného odboru bol koncipovaný a postupne doplnený tak, že v súčasnosti spĺňa požiadavky predpisu JAR - FCL 1.

V roku 2002 odčlenením leteckého výcviku od Katedry leteckej dopravy vzniklo Letecké výcvikové a vzdelávacie centrum Žilinskej univerzity, ktoré prevzalo úlohy praktického výcviku lietajúceho personálu v civilnom letectve. Spoločne s Katedrou leteckej dopravy realizujú výchovu lietajúceho personálu v civilnom letectve. Žilinská univerzita v Žiline - Letecké výcvikové a vzdelávacie centrum je držiteľom osvedčenia o schválení organizácie letového výcviku FTO SK/01 a spĺňa po všetkých stránkach požiadavky predpisu JAR–FCL 1 kladené na vykonávanie schválených kurzov.


Žilinská univerzita v Žiline vychováva už niekoľko desiatok rokov kvalitných profesionálnych pilotov pod vedením kvalifikovaných inštruktorov teoretickej aj praktickej prípravy.

Do dnešnej doby boli vo výcviku nalietané tisíce letových hodín, vyškolených stovky obchodných pilotov a obchodných pilotov s kvalifikáciou IR. Väčšina absolventov sa uplatnila v leteckých spoločnostiach v rámci Českej a Slovenskej republiky ale aj iných krajín.


Kontaktné údaje[upraviť | upraviť zdroj]

Telefon: +421 41 5572 561, +421 41 5572 178

E-mail: lvvc@fpedas.uniza.sk

Web: www.lvvc.uniza.sk