Redaktor:Fanticos/pieskovisko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Rastislav Blaško[upraviť | upraviť zdroj]

Rastislav Blaško (* 19. január 1971) je prvý a jediný slovenský akreditovaný novinár na majstrovstvách sveta (World Cup 2016) vo FootGolfe v Argentíne, prvý slovenský fotoreportér-novinár akreditovaný na futbalovom zápase najprestížnejšej juhoamerickej súťaže Copa Libertadores.


Na 2. majstrovstvách sveta 2016 vo FootGolfe, ktoré sa konali 4. - 10. januára 2016 v Pilar pri Buenos Aires v Argentíne, bol hovorcom Slovenskej FootGolfovej Asociácie pre MS 2016 a šiestym oficiálnym, nehrajúcim, členom slovenskej výpravy. Na 2. MS získalo Slovensko 6. miesto v súťaži 26 národných tímov a Ján Kozák ml. ako najlepší Európan v súťaži jednotlivcov 3. miesto.

Novinár[upraviť | upraviť zdroj]

Štúdium žurnalistiky (titul Mgr.) na katedre žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského ukončil v roku 1993 so záverečnou prácou "Jozef Cincík - prvý agentúrny fotorepotér na Slovensku". Medzinárodné vzťahy študoval na Ústave medzinárodných vzťahov a aproximácie práva Právnickej fakulty UK v Bratislave, rigoróznu skúšku s prácou (titul PhDr.) "Honorárne konzuláty, honorárni konzuli a ich činnosť" úspešne absolvoval na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici v roku 2013. Absolvoval dvojročné štúdium "Duševné vlastníctvo" na Inštitúte duševného vlastníctva Úradu priemyselného vlastníctva SR v Banskej Bystrici (2008 - 2010).

V januári a februári 2016 absolvoval cestu po Južnej Amerike, počas ktorej navštívil Argentínu, Uruguaj a Brazíliu. Stal sa prvým akreditovaným novinárom zo Slovenska na majstrovstvách sveta vo FootGolfe a bol hovorcom SFGA na 2. MS vo FootGolfe v Argentíne. Slovensko získalo na MS v súťaži tímov 6. miesto a Ján Kozák ml. ako najlepší Európan 3. miesto za Christianom Oterom (Argentína) a Enrique Reyesom (Mexiko). Články publikoval na portáli PROFUTBAL.SK a Slovenského futbalového zväzu. Stal sa prvým akreditovaným fotoreportérom-novinárom zo Slovenska na zápase najprestížnejšej futbalovej súťaže klubov Južnej Ameriky Copa Libertadores, zápas River Plate Montevideo - Universidad de Chile 2:0 v meste Maldonado v Uruguaji, 2.2. 2016. Stal sa prvým akreditovaným novinárom zo Slovenska na naprestížnejšom mestskom klubovom zápase v Brazílii, tzv. Classico Majestoso v Sao Paulo, SC Corinthians Paulista - FC Sao Paulo 2:0 v súťaži Paulista, 14.2. 2016. Je prvým slovenským novinárom, ktorý publikoval reportáž o návšteve štadióna Estadio Centenario v Montevideu v Uruguaji, kde sa hralo prvé finále majstrovstiev sveta vo futbale 1930, Uruguaj - Argentína 4:2.



[1]/]

[2]/]

  1. [MS 2016 vo FootGolfe v obrazoch: Slováci priniesli domov cenné úspechy, PROFUTBAL.SK, 15.1. 2016/ http://www.profutbal.sk/clanok202950-MS_2016_vo_FootGolfe_v_obrazoch_Slovaci_priniesli_domov_cenne_uspechy_video.htm
  2. [Kozák tretí na svete!, FutbalSFZ.sk, 11.1. 2016/ http://www.futbalsfz.sk/slovensko/zaujimavosti/novinka/kozak-treti-na-svete.html