Redaktor:Helena Los/pieskovisko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jozef Kerak, drotár z Veľkého Rovného

Jozef Kerak ( *1891, +1945) je jeden z najvýznamnejších slovenských drotárov, insitný umelec, ktorý sa preslávil najmä figurálnou tvorbou, ktorú tvoril najmä počas 2. svetovej vojny, keďže sa pripravovala výstava slovenského drotárstva v roku 1940 v Dlhom poli a otvorenie Drotárskeho múzea v Žiline. Jozef Kerak pochádzal z Veľkého Rovného (okres Bytča, Žilinský kraj). Jeho tvorba je vystavená najmä v rámci expozície Považského múzea na Budatínskom zámku. Medzi jeho najznámejšie diela patria pletené drôtené Drotár a džarek (učeň drotára), Princezná, Ježibaba, Tiger , Kohút, Drak, Jeleň, Papagáje a Krokodíl.

Drotárske figurálne diela Jozefa Keraka: Jeleň a Princezná

Rovňanskému drotárstvu sa venuje aj výstava v Múzeu Drotárie vo Veľkom Rovnom. Verejnosti je známy aj film Ako divé husi s drotárskou tematikou, ktorý vznikol na motívy knihy Andreja a Vladimíra Ferkovcov Ako divé husi.

Luster drotára Jozefa Krónera

Jozef Kerak pochádzal z roľníckej rodiny. Jeho otec Jozef ( *24. 5. 1857), syn Martina, bol z obce Petrovice a priženil sa do Veľkého Rovného (1882), keď si zobral za manželku Annu Marciníkovú, ktorá bola známa tým, že prišla bosá pešo až do Ríma a vedela naspamäť všetky piesne a modlitby, i keď nevedela čítať . Jozef Kerak mal brata Františka. Celý život chodil po Slovensku i zahraničí (Švajčiarsko, Nemecko) na tzv. hauzírky, t. j. chodenie drotárov z domu do domu, kde opravovali drôtovaním najmä keramické nádoby a vykrikovali: "Hrnce, misky aj rajničky, dajte drotovať, ženičky!"