Redaktor:Hromoslav/pieskovisko2

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pokus o vojenský prevrat v Turecku
Dátum 15. – 16. júl 2016
Miesto primárne Ankara, Istanbul, Marmaris, Malatya
Výsledok Prevrat potlačený
  • Vyhlásenie trojmesačného výnimočného stavu v Turecku prezidentom President Erdoğanom
Protivníci
Turecko Mierová rada
Podpora:
Gülenovo hnutie
Turecko Turecko
Velitelia
Fethullah Gülen
Akın Öztürk
Muharrem Köse
Recep Tayyip Erdoğan
Binali Yıldırım
Hulusi Akar
Sila
8651 vojakov
1214 vojenských študentov
35 lietadiel
37 helikoptér
74 tankov
246 obrnených vozidiel
3 bojové lode
Vojenský lojalisti
Straty
24-104 pučistov mŕtvych
1 zostrelená helikoptéra
67 mŕtvych

Pokus o vojenský prevrat v Turecku bol zahájený časťou Tureckých ozbrojených síl ktorá sa nazývala Mierová rada v noci z 15. na 16. júla 2016 proti štátnym inštitúciám v Turecku. Prevrat prebiehal hlavne v mestách Ankara a Istanbul a v niekoľkých ďalších mestách kde prevzali kontrolu na niektorých kľúčových miestach. Prevrat bol ale potlačený vládnymi vojenskými lojalistami.

Podľa odhadov si pokus o prevrat vyžiadal 265 obetí medzi vojakmi aj civilistami, viac ako 1400 ľudí bolo zranených a viac ako 2800 osôb bolo zadržaných. Mnoho vládnych budov vrátane Tureckého parlamentu a prezidentského palácu bolo poškodených.

Udalosti[upraviť | upraviť zdroj]

Piatok 15. júl[upraviť | upraviť zdroj]

V piatok 15. júla 2016 okolo 22:00 SELČ vstúpili do hlavného mesta Turecka Ankary a Istanbulu vojenské jednotky. Jedno z prvých opatrení ktoré pučisti vykonali bolo uzavretie oboch hlavných mostov cez prieliv Bospor ktoré spájajú európsku a ázijskú časť krajiny[1]Po tomto incidente turecký premiér Binali Yıldırım vyhlásil, že skupina vo vnútri armády sa pokúsila o prevrat. Okolo 23:00 boli zrušené všetky lety z Atatürkovho medzinárodného letiska zrušené. Pučisti taktiež obsadili budovu štátnej televízie kde zamestnancom skonfiškovali mobilné telefóny.[2] Bloomberg vtedy informoval, že vodcom pokusu o prevrat je generál Hulusi Akar čo ale neskôr opravili s tým, že Akar je jedným z rukojemníkov pučistov ktorý obsadili sídlo armády. Okolo 23:16 bolo v krajine vyhlásené stanné právo. Vojaci vtrhli aj do sídla vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja kde vyzvali ľudí v budove aby ju opustili. Vodcovia armádneho prevratu v Turecku vo vyhlásení uviedli, že plne preberajú moc v krajine pre rastúcu autokraciu súčasného režimu, narušenie vlády sekulárneho práva a pre zvýšenú hrozbu terorizmu. Vyhlásenie odvysielala štátna televízia TRT, ktorej sídlo predtým obsadili vojaci. Pučisti tiež oznámili, že pre celé územie Turecka vyhlasujú výnimočný stav, zákaz vychádzania, krajine vraj bude teraz vládnuť Mierová rada a že čoskoro má byť pripravená nová ústava. O 23:30 sa prezident Erdoğan prihovoril Turkom prostredníctvom prejavu, ktorý cez mobilný telefón prenášala jedna z TV staníc. Erdoğan zároveň vyzval ľudí, aby išli do ulíc a na letisko. Európska únia vtedy vyzvala obe strany konfliktu k zachovaniu a rešpektovaniu demokratických inštitúcií.

Sobota 16. júl[upraviť | upraviť zdroj]

Niekoľko minút po polnoci prezident Erdoğan pre televíznu stanicu CNN Turk povedal, že bude sprevádzať ľudí v uliciach Ankary alebo Istanbulu. O 00:30 uviedla agentúra Reuters, že v sídlo parlamentu obkľúčili tanky, ktoré začali paľbu. Tlačová agentúra Anadola zas uviedla, že v Ankare sa ozýva streľba okrem iného od prezidentského paláca a vojenský vrtuľník zahájil útok taktiež na budovu policajného ústredia. Pri tomto útoku vrtuľníka na policajné ústredie bolo zabitých 17 policajtov. Troch zranených hlásili aj z Bosporského mosta.[3]. Okolo 1:20 stíhačka f-16 Tureckých vzdušných síl zostrelila povstalecký vrtuľník nad Ankarou.[4] Biely dom na svojom Twitteri reagoval vyhlásením v ktorom vyzývajú k podpore demokraticky zvolenej tureckej vláde. O 2:00 bola budova parlamentu v Ankare zasiahnutá bombou a útočili na ňu vrtuľníky pučistov. Onedlho nato turecký premiér vyhlásil bezletovú zónu nad Ankarou. O 2:45 sa ozvala silná explózia aj na Atatürkovom letisku v Istambule. Turecko vtedy uzavrelo hranice s Bulharskom. Pred treťou hodinou ráno sa na námestí Taksim strhla prestrelka medzi policajtmi a vzbúrenými vojakmi. Po nej sa desiatky pučistov vzdalo a odovzdali zbrane do rúk policajtom. O 4:32 ráno jednotky verné prezidentovi Erdoganovi a tureckej vláde naplno prevzali kontrolu na istanbulským letiskom.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Část turecké armády se pokusila o ozbrojený převrat [online]. novinky.cz, 15. júl 2016. Dostupné online. (čeština)
  2. Armáda v Turecku sa pokúsila o prevrat. Na mieste sú mŕtvi i zranení [online]. aktuality.sk, 15. júl 2016. Dostupné online.
  3. Sledujeme ONLINE: Turecká armáda sa pokúsila o prevrat, situácia je mimoriadne vážna [online]. ta3.com, 15. júl 2016. Dostupné online.
  4. Převrat u konce? Armáda jako „stát ve státě“ musí podle Erdogana skončit [online]. ceskatelevize.cz, 15. júl 2016. Dostupné online. (čeština)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]