Redaktor:Michajlova 426579

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Pecha Kucha Night[upraviť | upraviť zdroj]

Tento projekt vznikol v Tokiu v roku 2003. Autormi boli dvaja architekti Astrid Kleinová a Mark Dytham. Chodili na rôzne stretnutia a prezentácie a povedali si, že by bolo zaujímavé, keby to nebolo také zdĺhavé a povedali by sa tam iba tie najdôležitejšie veci. Ľudia sú pri prezentovaní čohokoľvek strohí a nedokážu sa uvoľniť. Prezentáciám chýbala dynamika. Títo dvaja architekti chceli pravý opak. Aj z toho dôvodu vznikla Pecha Kucha Night [peča kuča]. Ak by sme sa pokúšali o voľný preklad, tak ide o "pokec" resp. voľné rozprávanie. Toto rozprávanie je doprevádzané prezentáciou, ktorá je podmienkou celého podujatia. Ekvivalentom Pecha Kucha je v angličtine chit-chat.

Podstata Pecha Kucha Night[upraviť | upraviť zdroj]

Značkou tejto akcie/tohto formátu je 20x20. Túto značku uvidíte na plagátoch, bude sa o nej písať v článkoch a všade, kde bude spomínaná Peka Kucha Night (PKN). Znamená to, že prezentujúci si pripraví prezentáciu, ktorá obsahuje 20 obrázkov a každý z nich ostáva na projekčnom plátne 20 sekúnd. Takže celková dĺžka prezentácie je 6 minút a 40 sekúnd. Tým sa dostáva do prezentácii dynamickosť, hravosť a spontánnosť. Vznikajú pri tom často aj vtipné momenty, keďže obrázky sa prepínajú automaticky, prezentujúci hovorí o jednom a pri tom je na plátne už ďalší obrázok. Tým sa z prezentácií vypustia veci nepodstatné a hovorí sa iba o tom dôležitom. A, samozrejme, trénujete si pri tom prezentačné schopnosti, takže ďalšie veľké plus.

Prezentujúci[upraviť | upraviť zdroj]

Zo začiatku tvorili gro prezentujúcich hlavne architekti. Postupne sa to však rozšírilo aj do iných odvetví. Dnes sú prezentujúci zo sféry grafiky, dizajnu, kultúry. Často sa objavujú fotografi alebo ľudia s vlastným projektom. Jednoducho povedané, venujú sa niečomu, čo ich baví a majú pocit, že ostatných by to mohlo zaujímať. Že práve ich téma bude mať prínos aj pre niekoho iného. Obvykle je počet prezentujúcich za jeden večer 8 - 14. Niekedy sa robia tematické večery a prezentujú napríklad iba architekti alebo iba dizajnéri a pod.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Momentálne sa táto akcia rozrástla po celom svete a usporadúva ju vyše 600 miest. V roku 2013 bolo desiate výročie vzniku. Každý, kto by mal záujem o organizovanie tejto akcie musí napísať priamo týmto dvom zakladateľom. Napíšete im, že prečo by ste to chceli organizovať, v akom meste, akých ľudí by ste pozvali prezentovať a v akých priestoroch by sa to malo konať. A aby sme nezabudli, tiež im napíšete niečo o sebe. Je to úplne jednoduché. Potom vám príde handshake, ktorý podpíšete a pošlete im naspäť. Takto dostanete licenciu na organizáciu Pecha Kucha Night na konkrétne mesto. Licencia sa dáva na jeden rok a do roka musíte usporiadať 4 podujatia. Ak sa vám to osvedčí, tak po roku si licenciu môžete predĺžiť. Keďže je Pecha Kucha Night na scéne už 10 rokov, tak licencie sa pravdepodobne s veľkou radosťou predlžujú.

Slovensko[upraviť | upraviť zdroj]

Na Slovensku sa toto podujatie momentálne organizuje v Bratislave, Košiciach, Trnave, Nitre, Žiline, Poprade a v Prešove. Teší sa veľkej obľube, pretože takýto podobný formát na Slovensku nie je (teda ak si odmyslíme TED, ktorý je v niečom podobný). Medzi prezentáciami sú prestávky, ktoré slúžia na občerstvenie a spoznávanie nových ľudí. Po prezentáciách je tiež priestor na spoznávanie a rozprávanie sa s prezentujúcimi tzv networking. Vládne tam pohodová atmosféra. Získavate nové kontakty, ktoré sa vám možno zídu v profesnej oblasti, ale aj kamarátstva.

Odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

ofiálna stránka Pecha Kucha Night

stránka Pecha Kucha Night Bratislava

zakladatelia Pecha Kucha Night