Redaktor:Mivalko/pieskovisko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
AMAVET
Právna formaobčianske združenie
SídloŽarnovická 7, 053 42 Bratislava
Vznik1990
IČO0068 4040
PredsedaIng. Jozef Ristvej, PhD.
Ďalšie odkazy
WebOficiálna stránka

Asociácia pre mládež vedu a techniku, AMAVET je nezisková, mimovládna, záujmová a vzdelávacia organizácia, ktorá od roku 1990 vytvára podmienky pre nádejných mladých vedcov. Pomáha napĺňať predstavy žiakom i študentom, ale je tu i pre pedagógov či rodičov a vedie spolu s nimi mládež k zmysluplnému tráveniu voľného času či už organizovaním podujatí na sekretariáte v Bratislave alebo prostredníctvom klubov, nachádzajúcich sa na celom území Slovenska.

Ciele AMAVETu[upraviť | upraviť zdroj]

Cieľom združenia je rozvoj kolektívnych a individuálnych aktivít rozvíjajúcich tvorivé schopnosti detí a mládeže vo voľnom čase s plným využitím najnovších poznatkov vedy a techniky. Asociácia napĺňa ciele neformálneho vzdelávania detí a mládeže v oblasti vedy a techniky:

  • vytváraním podmienok na klubovú činnosť pre deti a mládež s orientáciou na vedu, techniku a ekológiu
  • organizovaním prázdninových pobytov pre deti a mládež s orientáciou na účelné a tvorivé využívanie voľného času a vzdelávanie
  • poriadaním domácich i zahraničných exkurzií a sústredení, poznávacích podujatí a medzinárodných výmien detí a mládeže
  • vydávaním periodickej a neperiodickej literatúry, softvéru na popularizáciu vedy a techniky, metodík a námetov prác
  • prípravou a realizáciou seminárov a výstav s orientáciou na vedu, techniku a ekológiu pre deti a mládež

Festival vedy a techniky[upraviť | upraviť zdroj]

Festival vedy a techniky je národnou súťažou mládeže vo vedecko-výskumných a technických projektoch do 20 rokov, ktorý sa koná každoročne v mesiaci november na akademickej pôde Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave ako sprievodné podujatie počas Týždňa vedy a techniky na Slovensku. Počas troch dní prebieha jedinečné stretnutie mladých ľudí z rôznych kútov Slovenska, ktorí prezentujú svoje projekty odbornej komisii, rovesníkom, akademickej obci ale aj širokej laickej verejnosti s možnosťou zisku hodnotných vecných cien, prípadne postupu na prestížne medzinárodné podujatia a vedecké výstavy.

Junior Internet[upraviť | upraviť zdroj]

Súťažná konferencia Junior Internet sa snaží ponúknuť odrazový mostík pre začínajúcich webových programátorov, grafikov a tvorcov textov na novom a dynamicky meniacom sa médiu - Internete. Na podujatí sa stretávajú mladí nadšenci so skúsenými profíkmi v úlohách porotcov a prednášajúcich, ktorým sa pokúšajú načrtnúť svoje vízie a plány. V marci prebiehajú národné konferencie vo všetkých krajinách V4, pričom najlepší sa stretávajú na medzinárodnom sympóziu, ktoré v roku 2012 bude u nás, v Bratislave.

Vedecké kempy pre deti v Chorvátsku[upraviť | upraviť zdroj]

Kemp zvedavých vedcov je vhodný pre všetkých, ktorí radi bádajú, skúmajú ako a prečo to tak v prírode, chémii, biológii, fyzike funguje. Počas kempu sa deti zabavia hravými pokusmi, naučia sa, prečo a ako sa počasie mení a skúsia ho predpovedať. V rámci programu sa tiež ponoria do tajov hviezd a nočnej oblohy. Samozrejme nesmieme vynechať program s plážovými športami, kúpaním sa vo vlnách Jadranu či dobrodružné výlety po okolitých zaujímavých miestach Makarskej riviéry.

Expo Sciences International 2011[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2011 bol AMAVET organizátorom prestížnej celosvetovej súťaže mladých vedcov. Takmer tisíc ľudí z krajín od Filipín až po Čile navštívili zaujímavé vedecké miesta na Slovensku, ukázalo svoje zvyky a tradície na kultúrnom večeri a hlavne prezentovalo svoju vedeckú činnosť v Inchebe. ESI sa organizuje každý druhý rok, pokiaľ možno na inom kontinente. Bratislava tak prevzala štafetu po Mexiku, Kanade, Juhoafrickej republike, či Saudskej Arábii.

Klubová činnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Okrem sekretariátu, ktorý sa sústreďuje na organizovanie ciest za vedou, celonárodných súťaží a mládežníckych kempov sú v AMAVETe aj kluby, rozsiate po Slovensku. Takmer 3 000 mladých ľudí sa venuje robotike, modelárstvu, biológii alebo environmentalistike.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]