Redaktor:Obsah a interpretacia/pieskovisko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Martin Melicherčík
Martin Melicherčík ...popis fotografie
Narodenie16. december 1977 (46 rokov)
Bratislava, Česko-Slovensko
Alma materVysoká škola múzických umení v Bratislave
Profesiagrafický dizajnér
Odkazy
Webstránkakrokusgaleria.sk

Mgr. art. Martin Melicherčík (* 16. 12. 1977) je grafický dizajnér, vyštudoval Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave, ateliér doc. Pavla Chomu, akad. mal.. Súčasne sa venuje grafickému dizajnu, reklamnej tvorbe, voľnej tvorbe a ilustrácií.




Štúdium
[upraviť | upraviť zdroj]

1997 až 2003 – Vysoká škola výtvarných umení, Katedra grafického dizajnu, Bratislava 1992 až 1996 – Gymnázium Viliama Paulínyho-Tótha, Martin


Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

2003 – Senior Art director, Mayer/McCann Erickson, Bratislava 2002 až 2003 – Art director, Rubrica, Creative content studio, Bratislava 2001až 2002 – Art director, reklamná agentúra Strana 2000 až 2001 – Grafický dizajnér, Bratislava 1997 až 1999 – Grafický dizajnér, grafické štúdio Choma & Krupa, Žilina 1996 až 1997 – Grafický dizajnér, reklamná agentúra A. T. C. data, Turčianske Teplice


Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Martin Melicherčík sa narodil 16. decembra 1977 v Martine, kde vyštudoval Gymnázium Viliama Paulínyho-Tótha (1992 – 1996). Po ukončení vycestoval do Turecka na štúdijný pobyt pod záštitou EÚ a MŠ SR. V roku 1997 nastúpil na Vysokú školu výtvarných umení, kde študoval pod vedením Mgr. art. Emila Drličiaka, neskôr pod vedením doc. Pavla Chomu, akad. mal.. Už počas štúdia zúžitkoval svoje znalosti zo školy v reklamnej agentúre A. T. C. data v Turčianských Tepliciach (1996 – 1997, grafický dizajnér). Následne v grafickom štúdio Choma & Krupa v Žiline (1997 – 1999). Neskôr ako Art Director v Rubrica, creative content studio v Bratislave (2002 – 2003). Od roku 2003 pracuje ako Senior Art director v reklamnej agentúre Mayer/McCann Erickson v Bratislave a ako Team Leader pracoval pre klientov ako UniCredit Bank, Slovanet, Orange, ČSOB, OSF, Toyota, Microsoft, ORCO, SPP. Popri práci si stále nájde čas na voľnú tvorbu. V rokoch 2008 – 2010 kreslil komiksový seriál Admeni pre internetový portál mediálne.sk.

popis
popis

Vplyv, práca[upraviť | upraviť zdroj]

Martin Melicherčík patrí do generácie dizajnérov a umelcov, ktorí inklinujú ku graffity, street artu, komiksu a iným novým výtvarným formám. Vzdáva sa tradičného dizajnérskeho média, papiera a hľadá nové prostriedky prezentovania svojich ideí. Prvotne siaha po plátne a experimentuje so šablónami, načo následne hľadá iné východiská v grafickom dizajne. Objavuje techniku smaltu, ktorá sa preňho neskôr stáva kľúčovou. Smaltové tabule, ako napríklad tabule na označenie čísla domu, patria k trvácnym predmetom, ideálne médium na dlhodobé zachovanie výtvarného diela. Technické spracovanie pripomína techniku sieťotlače, kde je tlačená každá farba zvlášť. V tomto prípade sa farba zvlášť vypaľuje, pričom vzniká riziko znehodnotenia už raz vypálenej farby. Ironicky a cinicky spracováva rôzne témy a pretvára ich do svojskej smaltovej techniky, ktorá je jedinečná na Slovensku. Výsledkom sú originálne diela.

Rodný dom v Košariskách


Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

  • 1. miesto, kat. Online, čas. Stratégie (apríl 2009), klient ArtForum
  • víťaz umeleckej súťaže Corporate Art Concept (2009)
  • 3. miesto, kat. Out of home, časopis Stratégie (apríl 2007), klient ČSOB
  • 3. miesto, kat. Reklamná kampaň, EFFIE Slovakia (2006), klient Orange
  • shortlist, kat. Reklamná kampaň, Golden Drum (2005), klient Orange


Výstavy[upraviť | upraviť zdroj]

Samostatné[upraviť | upraviť zdroj]
  • Prepáčte, kde nájdem najbližšiu dopravnú zápchu? (Krokus gallery, Bratislava, 2009)
Skupinové[upraviť | upraviť zdroj]
  • Čierna skrinka (Galéria Médium, Bratislava, 2011)
  • Autoportréty (Krokus gallery, Bratislava, 2010)
  • Com-x (Kro Art Contemporary, Viedeň, Rakúsko, 2010)
  • Čierna skrinka (Považská galéria umenia, Žilina; Liptovská galéria P. M. Bohúňa, Liptovský Mikuláš; Stanica, Žilina-Záriečie, 2009)
  • Prague Biennale 4 (Karlín Hall, Praha, Česká republika, 2009)
  • K.O.mix (Galéria mladých, Nitra, 2007)
  • Comics Salon 2007 (SÚZA, Bratislava, 2007)
  • Súčasná slovenská grafika (Museum of Contemporary Fine Art, Minsk, Bielorusko, 2005)
  • Súčasná slovenská grafika 16. (Štátna galéria, Banská Bystrica, 2005)
  • Salón (Turčianska galéria, Martin, 2003)
  • Trip na tri II. (Galéria mladých, Nitra; Považská galéria umenia, Žilina; Štátna galéria, Banská Bystrica, 2003)
  • Agent (Galéria Emócia, Žilina, 2001)
  • Stretnutie (Kultúrne centrum, Martin, 1998)
  • Č. 6 (foyer Divadla SNP, Martin, 1996)


Životný postoj / statement[upraviť | upraviť zdroj]

„Martin Melicherčík sa sústreďuje najmä na tému vzťahov v meste. Spracúva ich do rôznych, často ironických a humorných obrazov a výjavov, vytvára nečakané súvislosti a situácie. Využíva pri tom prvky súčasného grafického dizajnu, ako piktogramy, logá, komiksové postupy a podobne. Zasadzuje ich do nových kontextov, pohráva sa s ich významom a s ich vnímaním u diváka.“

Omar Mirza, úryvok z katalógu k výstave „Prepáčte, kde nájdem najbližšiu dopravnú zápchu?“


Rozhovor[upraviť | upraviť zdroj]

Začal si pracovať v reklamnej agentúre už počas štúdia na vysokej škole. Uplatnil si vedomosti zo školy v praxi alebo naopak pracovné skúsenosti v školských prácach?
Neviem to rozlíšiť na konkrétnych príkladoch, aj keď ide o dva celkom rozdielne svety. Prax priniesla zručnosť v práci so softvérmi, v spracovaní nápadu do vizuálnej podoby, v prezentovaní výstupov, argumentácii atď., teda vo všetkom, čo je nevyhnutné, ak sa chceš živiť takouto prácou. V škole to zas bolo o zábave, výskume a experimentovaní. Myslím však, že prevládal vplyv praxe. Študenti, ktorí popri škole pracovali v štúdiách, či agentúrach boli viditeľne ďalej než ostatní. Chvalabohu to bola väčšina. Úroveň odboru grafický dizajn išla hore a dodnes patrí k najzaujímavejším na VŠVU.

V roku 2000 si pôsobil ako freelancer. Aké boli pre teba výhody a nevýhody grafického dizajnéra na voľnej nohe?
Presnejšie to bolo v rokoch 1997 – 1999, kedy som začal študovať na VŠVU. Išlo o veľmi príležitostné zákazky. Väčšina prichádzala z grafického štúdia môjho pedagóga Pavla Chomu, u ktorého som sa v Žiline veľa naučil. Výhodou bolo získanie finančných prostriedkov, nevýhodou nepravidelnosť s akou to prebiehalo. Moc som vtedy neriešil naháňanie džobov.

Ako si vnímal prechod z umelecky zameraného prostredia Vysokej školy výtvarných umení k diferentnému prostrediu reklamných agentúr?
Zásadnejšia zmena vlastne prebehla opačne, pretože najprv som pracoval v reklamke a až potom sa dostal na školu. Po skočení štúdia v roku 2003 som to nijak extra nevnímal. Nebolo kedy. Po šiestich rokoch som mal školy, úprimne povedané, dosť a tešil som sa na nové miesto v jednej z najlepších reklamných agentúr na Slovensku. Všetko išlo strašne rýchlo. Nastúpil som do poriadne rozbehnutého vlaku. Mojím klientom bol Orange a to hovorí za všetko. V tom období bolo najdôležitejšie postarať sa o seba, prežiť v Bratislave a nájsť spôsob ako ďalej. Trvalo päť rokov, než som sa vrátil k voľnej tvorbe. Ale veci začali fungovať, takže tento prechod vnímam aj s odstupom času pozitívne.

Zostáva ti po práci čas na voľnú tvorbu? Plánuješ v budúcnosti ďalšiu samostatnú výstavu?
Snažím sa to zosúladiť. Po 8 rokoch v topreklame mi je jasné, že kreatívnemu človeku nemôže stačiť pracovať len na zadaniach od klientov. No a ak sa chcem za takého považovať, musím si nájsť aj čas. V súčasnosti pracujem v svojom ateliéri na novom projekte, ktorý by som rád prezentoval výstavou.

V rokoch 2008 – 2010 si kreslil komiksový seriál pre internetový portál mediálne.sk. Venuješ sa v súčasnosti ešte komiksu? Aký máš k nemu vzťah?
Nie som žiadny šialený fanúšik, ale komiks mám rád a rešpektujem ho. Je to fenomén, ktorý zmenil moderné umenie, či už to literárne alebo vizuálne, priblížil ho širšej verejnosti. Zrejme preto, že komunikácia medzi autorom komiksu a divákom je intenzívnejšia a čitateľnejšia. Mojej tvorbe dodal komiks skúsenosť, ktorú by som inak nezískal. Admeni boli stripy o ľuďoch živiacich sa reklamou. Komiksom som prepojil dva svety, v ktorých sa pohybujem.


Odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Reklamná tvorba[upraviť | upraviť zdroj]

http://medialne.blog.etrend.sk/reklamy/2010/11/19/vianocny-spotrebny-uver-od-unicredit-bank/
http://strategie.hnonline.sk/sk/sedy/spravy/reklama/predvianocna-kampan-unicredit-bank.html
http://strategie.hnonline.sk/sk/sedy/spravy/reklama/unicredit-bank-odstartovala-novu-kampan.html
http://medialne.etrend.sk/marketing-spravy/unicredit-bank-sa-spaja-s-futbalom.html
http://strategie.hnonline.sk/sk/sedy/hodnotenie/online_reklama/citaj-viac-art-forum-mayer-mccann-erickson.html
http://strategie.hnonline.sk/sk/sedy/hodnotenie/outdoor/investovanie-csob-mayer-mccann-erickson.html

Voľna tvorba[upraviť | upraviť zdroj]

http://www.kroart.at/en/exhibition/com-x
http://tv.sme.sk/v/15559/clovek-moze-mat-fetis-uz-naozaj-z-hocicoho.html
http://www.krokusgaleria.sk/umelci/martin-melichercik
http://kultura.sme.sk/c/4884336/kam-chodime.html
http://www.bratislavskenoviny.sk/kam-v-bratislave/kam-na-vystavu/martin-melichercik-prepacte-kde-najdem-najblizsiudopravnu-zapchu.html?page_id=121872&event_calendar=08-2006
http://www.sme.sk/c/3622289/co-spaja-komiks-a-sucasne-slovenske-vytvarne-umenie.html
http://www.klubharmony.eu/sk/clanok/19/2051/cierna-skrinka
http://www.pgu.sk/archive/2009/ciernaskrinka.htm
http://www.komiksarium.cz/?p=921
http://medialne.blog.etrend.sk/admeni/