Redaktor:Pavol Nemeš

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Odstredivá sila - omyl fyzikov[upraviť | upraviť zdroj]

Fatálny omyl, ktorému podľahli všetci fyzici.

Všetci fyzici sa zhodujú v tom, že odstredivá sila je len akousi zdanlivou silou:

Odstredivá sila alebo centrifugálna sila je zdanlivá sila, ktorej prítomnosť je daná tým, že skúmaný systém sledujeme v neinerciálnej vzťažnej sústave.

K tomuto záveru prinútil fyzikov ten fakt, že ak by odstredivá sila bola reálnou silou a teda predstavovala výkon, potom by nemohol platiť zákon o zachovaní energie, teda by bolo možné vytvoriť zariadenie pracujúce s účinnosťou vyššou ako 1 (takzvané perpetuum mobile).

Lenže.

Je možné urobiť niekoľko jednoduchých testov, ktoré dokazujú, že odstredivá sila predstavuje výkon a je teda reálnou silou.

Postačuje na to obyčajný bycikel, ktorý otočíme opačne a na zadné koleso pripevníme závažie (v tomto prípade vo videu bolo použité závažie o hmotnosti 200g)

Pri roztočení kolesa by pri dosiahnutí určitých otáčok mal účinok takto vytvorenej odstredivej sily spôsobiť v momente ak sa bude závažie nachádzať v pozícii hore nadvihnutie zadnej časti bycikla.

Ak majú pravdu fyzici a odstredivá sila je len zdanlivou silou, k nadvihnutiu zadnej časti bycikla by nemalo vôbec dôjsť:

https://www.youtube.com/watch?v=1WeM_3S7tSk

Takéto pôsobenie odstredivej sily síce fyzici poznajú, ale snažia sa tento efekt bagatelizovať pojmom harmonické kmity, alebo lineárny harmonický oscilátor:

Záporné znamienko vyjadruje skutočnosť, že telesá ponechané samé na seba a snažiace dosiahnuť sa čo najmenšiu energiu sa vzďaľujú od stredu (zväčšujú hodnotu R). Rovnako kvadratický priebeh potenciálnej energie s kladným znamienkom vedie k harmonickým kmitom, hovoríme o lineárnom harmonickom oscilátore.

Ako je možné odstredivú silu rozdeliť tak, aby pôsobila jedným smerom a teda ako z harmonických kmitov vytvoriť plynulý ťah jedným smerom a využívať účinky odstredivej sily napríklad na pohon dopravných prostriedkov je podrobne popísané na tejto stránke:

https://new-physics3.webnode.sk/projekty/