Redaktor:Ruzizu/Parasite (2019 film)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Parazit

Základné informácie
Originálny názov 기생충
Žáner Komédia, Dráma, Thriller
Dĺžka 132 minút minút
Štát Južná Kórea
Pôvodný jazyk kórejčina
Rok 2019
Dátum uvedenia 21. mája 2019 (Cannes)

30. mája 2019 (Južná Kórea)

Produkčná spoločnosť Barunson E&A Corp
Distribučná spoločnosť Neon (USA)

CJ Entertaintment (Južná Kórea)

Rozpočet 11,4 mil. $
Zárobok 263 mil. $ (celosvetovo)

53 mil. $ (USA)

Ocenenia Zlatá palma (2019)

Gilde Film Price (2019) Dorian Award for Film of the Year Cena Akadémie za najlepší scenár (2020) Broadcast Film Critics Association Award for Best Foreign Language Film (2020) ... viac na Wikidata

Filmový štáb
Réžia Pong Džun-ho
Scenár Pong Džun-ho

Han Jin-won

Produkcia Pong Džun-ho

Kwak Sin-ae Moon Yang-kwon Jang Young-Hwan

Hudba Jung Jae-il
Kamera Hong Kyeong-pyo
Strih Yang Jin-mo
Zvuk Choi Tae-young
Scénografia Lee Ha-jun

Cho Won-woo

Kostýmy Se-yeon Choi
Masky Young Kim Seo

Hwang Hyo-kyun Kwak Tae-yong

Ďalšie odkazy
IMDb
ČSFD

Kategorie:Monitoring:ČSFD odpovídá Wikidatům Kategorie:Monitoring:Imdb odpovídá Wikidatům Parazit (v kórejskom origináli 기생충, anglicky Parasite) je juhokórejský dramatický film z roku 2019. Réžie sa ujal Pong Džun-ho podľa scénara napísaného spoločne s Jin-won Han. Hlavné roly obsadili Song Kang-ho, I Son-gjun, Cho Yeo-jeongová, Čchö U-sik a Park So-dam.

Film mal premiéru na Medzinárodnom filmovóm festivale v Cannes dňa 21. mája 2019, kde sa mu podarilo ako prvému juhokórejkému filmu získať cenu Zlatú palmu. Film mal premiéru v Južnej Kórei dňa 30. mája 2019. V Slovenskej republike mal premiéru dňa 5. decembra 2019.

Vo februáry 2020 celosvetovo zarobil 204 miliónov dolárov[1] a stal sa tak najzárobkovejším filmom Džun-ho Ponga a aktuálne je devätnástym najzárobkovejším filmom v histórii Južnej Kórey.

Film získal dve ceny Critics' Choice Movie Awards, cenu Zlatý glóbus, tri nominácie na cenu Satellite Awards, Cenu Sdruženia filmových a televíznych hercov a mnoho ďaľších cien. Film bol tiež nominovaný na šesť Oscarov a štyry nominácie vyhral - Oscar za najlepší pôvodnýn scenár, Oscar za najlepšiu réžiu, Oscar za najlepší cudzojazyčný film a Oscar za najlepší film. Ocenenie za najlepší film tak bolo prvýkrát udelené neanglicky hovorenému filmu. Film bodoval aj na domácej pôde a to na 56. udeľovaní cien Baeksang Arts Awards, kde získal hneď 3 ceny.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Rodina Kim nemá zrovna moc dobré obdobie. Rodičia Ki-taek a Chung-sook sú nezamestnaní, Ich deti Ki-woo a Ki-jung nemôžu ísť z finančných dôvodov na vysoké školy. Ako spása sa ukáže návšteva Ki-woova kamaráta Min-hyuka, ktorý odchádza a chce, aby po ňom Kamarát prevzal brigádu - doučovanie študentky Da-hye z bohatej rodiny Park. Rodina Kim sa potom postupne vynaliezavými spôsobmi infiltruje do rodiny Pak ako ich zamestnanci. Všetko sa zamotá vo chvíli, keď rodina Pak odchádza kempovať a do domu sa vracia ich bývalá gazdiná.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

V tomot článku bol použitý preklad z textu Parazit (film) na českej Wikipédii.

  1. Parasite [online]. Box Office Mojo, [cit. 2023-11-28]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

[[Kategória:Držitelia Oscara za najlepší cudzojazyčný film]] [[Kategória:Držitelia Oscara za najlepší film]] [[Kategória:Filmy z 2019]]