Redaktor:Tadmull/pieskovisko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Výber prvého motocykla[upraviť | upraviť zdroj]

Úvod[upraviť | upraviť zdroj]

  • V dnešnej dobe je veľa ľudí, ktorí sa rozhodli, že chcú začať s motošportom. Motošport zahŕňa všetky pretekárske disciplíny jazdené na motorkách(Enduro, counteycross, motocross, supercross, freestylemotocross, trial...). No pre začiatočníkov je ťažké rozhodnúť aký typ motocykla je pre nich najvhodnejší, koľko chcú do novej motorky investovať a či si ju budú servisovať sami, alebo sa budú spoliehať na odbornú prácu mechanikov v servise. S tým sú spojené ďalšie náklady ktoré idú ruka v ruke s týmto koníčkom.

Hlavná vec[upraviť | upraviť zdroj]

, ktorú si treba uvedomiť pri výbere motocykla je, rozhodnúť sa na aký účel bude motorka používaná buď na jazdu v teréne alebo po asfaltovej ceste. Od toho sa rozvíja ďalšie rozhodovanie. V prípade že vás láka jazda bez obmedzovania určite rozmýšľajte nad čisto motokrosovým strojom, alebo nad enduro motorkou ktoré sú určené na jazdu po neupravenom povrchu. Treba si uvedomiť, že takéto motorky majú veľké nároky na údržbu, čo je veľmi nákladná záležitosť. Tak ako u každej motorky treba dbať na častú výmenu oleja a podľa servisných intervalov uvedených v manuály (dodávaným k motocyklu od výrobcu) vymieňať každý diel, aby sa zamedzilo väčšiemu poškodeniu motora.

  • Samozrejme náklady týkajúce sa kúpy motorky samotnej starostlivosti o ňu nie sú jediné, ktoré sú potrebné na vykonávanie tohto koníčka. Jazdec musí okrem motorky myslieť aj na seba, čiže ďalšia investícia musí ísť do výstroje. Každý jazdec musí mať prilbu, rukavice, moto čižmy, chránič trupu, nohavice a dres a ešte niekoľko iných druhov chráničov a protektorov, ktoré sa vám ako začiatočníkov budú hodiť počas začiatočníckych pádov, ktoré určite budú. No ak to s týmto náročným športom myslíte vážne a napĺňa vás, tak by žiaden z vyššie uvedených problémov nemal by veľkou prekážkou.