Redaktor:Tbc42/DVUi zadanie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Text zadania[upraviť | upraviť zdroj]

Zadané: 24. 10. 2009.

Na slovenskej Wikipédii vytvorte informačnú stránku o svojej škole. Ak takáto stránka už vo Wikipédii existuje, aktualizujte ju a prípadne ju doplňte o ďalšie údaje, ktoré na nej zatiaľ chýbajú. Stránku zaraďte do kategórií, do ktorých patrí (určite vyberte z kategórií: gymnáziá na Slovensku, stredné školy na Slovensku, základné školy na Slovensku, ale môžete pridať aj ďalšie). Pokiaľ sa DVUi zúčastňuje z Vašej školy viacero učiteľov, zadanie vypracujte kolaboratívne. Na svojom blogu uverejnite príspevok s linkou na wiki stránku na ktorej ste pracovali. Zosumarizujte v ňom svoju prácu na zadaní, uveďte, s kým ste spolupracovali a ako ste Vy osobne k stránke prispeli. Uveďte tiež, aké zdroje ste použili, a či sa Vám zdroje hľadali ľahko alebo ťažko. Na vypracovanie zadania máte až 3 týždne.

Inštrukcie k zadaniu[upraviť | upraviť zdroj]

Publikované: 24. 10. 2009.

Úplne na začiatku sa vo Wikpédii zaregistrujte. Nemusíte uviesť žiadne osobné údaje, ide len o to, aby ste mali lepší prehľad o zmenách, ktoré vo Wikipédii urobíte. Preto tiež vždy vo Wikipédii pracujte prihlásení.

Najprv zistite, či už stránka o Vašej škole existuje, alebo ešte nie. Môžete ju vyhľadať pomocou vyhľadávania priamo vo Wikipédii, prípadne cez niektorú z vyššie uvedených kategórií. Ak stránka neexistuje, Wikipédia Vám po vyhľadaní ponúkne možnosť vytvorenia stránky.

Stránky vo Wikipédii sú zapísané v jazyku wikitext. Je to veľmi jednoduchý a intuitívny jazyk. Základy wikitextu nájdete v príručke priamo na Wikipédii (formátovanie, editovanie). Často je ale oveľa jednoduchšie pozrieť si zdrojový kód niektorej už s existujúcich stránok.

Wikpédia má encyklopedický charakter, jej cieľom je uvádzať podložené faktografické informácie. Ideálne je, keď pri jej dopĺňaní čerpáme z rôznych zdrojov, ktoré potom na stránke aj uvedieme, aby sa informácie v prípade potreby dali overiť. Preto, ak je to možné, pokúste sa nájsť nejaké zdroje o Vašej škole, či už na webovej stránke školy, ale aj rôzne iné publikácie, brožúry. Z týchto zdrojov vyberte najdôležitejšie fakty, ktoré Vašu školu vystihujú a tieto zapracuje do wiki stránky o Vašej škole.

Vami vytvorená wiki stránka nemusí byť rozsiahla. Inšpirujte sa stránkami iných škôl, ktoré už vo Wikipédii sú. Napríklad stránka Gymnázia Jura Hronca je dobrým príkladom stručnejšej, ale informatívnej wiki stránky. Naproti tomu, stránka o Bilingválnom gymnáziu Milana Hodžu v Sučanoch je už pomerne podrobne spracovaná, s grafickým materiálom a s množstvom zaujímavých informácií.

Nezabudnite stránku zaradiť do niektorej z kategórií: gymnáziá na Slovensku, stredné školy na Slovensku, základné školy na Slovensku.

Ako zaradiť stránku do kategórie.

V rámci zadania stránku o Vašej škole vytvorte (ak ešte neexistuje) a zaraďte ju do príslušných kategórií. Do akej miery stránku ďalej rozviniete nechávame čiste na Vás. Pokiaľ sa Vám to hodí, môžete do zadania zapojiť aj študentov Vašej školy.

Usmernenie k zadaniu[upraviť | upraviť zdroj]

Publikované: 28.10.2009.

Zadanie Wikipédia má za cieľ oboznámiť účastníkov DVUi s Wikipédiou, s jej pravidlami a s jej spoločenským významom. Sekundárnym cieľom zadania je obohatiť Wikipédiu o užitočné informácie, ktoré do nej patria. Keďže medzi redaktormi a administrátormi Wikipédie sa naše zadanie stretlo so zmiešanou odozvou, vydávame nasledovné usmernienie:

  • Ak Vás po vytvorení stránky bude kontaktovať niektorý z redaktorov Wikipédie prostredníctvom diskusie k stránke, alebo zaslaním správy, a požiada Vás o upravenie stránky nejakým spôsobom, postupujte podľa jeho pokynov. Snažte sa výjsť redaktorom Wikipédie v ústrety!
  • Vyhnite sa priamemu kopírovaniu textov z iných webových stránok. Pokiaľ na tieto texty nemáte autorské právo, je to proti pravidlám Wikipédie. Pokiaľ ste držiteľom autorského práva, budete to musieť administrátorom Wikipédie zdokladovať.
  • Výstup z tohoto zadania je len Váš príspevok na blogu v ktorom zážitok s Wikipédiou opíšete. V konečnom dôsledku nie je nutné aby za každú cenu nakoniec existovala stránka o Vašej škole, dôležité je len aby ste o vytvorenie zmysluplnej stránky pokúsili. Pokiaľ aj napriek Vášmu snaženiu niektorý z adminstrátorov Wikipédie Vašu stránku nakoniec vymaže, nevadí. Je teda čiste na Vás, koľko aktivity a energie do tohto zadania vložíte.