Redaktor:Zmoknutý pes/pieskovisko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Výkonný jüan je najvyšším orgánom výkonnej moci Čínskej republiky (Taiwanu). Jeho pôsobnosť a kompetencie vymedzuje Ústava Čínskej republikyy v platnom znení. Na čele tohto orgánu stojí prezident (označovaný aj ako predseda alebo premiér), ktorého vymenúva prezident republiky na návrh a so súhlasom Legislatívneho jüanu. Druhým najvyššie postaveným členom Výkonného jüanu je viceprezident (označovaný aj ako vicepremiér), ktorý vykonáva funkciu prezidenta jüanu v prípade, že tento post ostane uprázdnený. Ďalšími členmi sú ministri (vrátane ministrov bez portfólia) a predsedovia komisií.

Výkonný jüan sa zodpovedá Legislatívnemu jüanu, ktorému má povinnosť predkladať stanoviská a správy o svojej činnosti, pričom členovia Legislatívneho jüanu môžu na svojich zasadnutiach interpelovať prezidenta, ministrov a predsedov komisií Výkonného jüanu. Legislatívny jüan má právomoc rezolúciou požiadať Výkonný jüan od upustenia od realizovanej politiky, ktorý má právomoc s podporou prezidenta republiky vrátiť rezolúciu Legislatívnemu jüanu na prepracovanie. Po opätovnom schválení rezolúcie, a to dvojtretinovou väčšinou

Z organizačného hľadiska Výkonný jüan pozostáva zo sekretariátu (predsedníctva), ôsmich ministerstiev (vnútra, zahraničných vecí, národnej obrany, spravodlivosti, financií, hospodárskych vecí, komunikácií, školstva), Vládnej informačnej kancelárie, Generálneho direktoriátu pre rozpočet, účtovníctvo a štatistiku, Výboru pre hospodárske plánovanie a rozvoj a z Komisie pre výskum, vývoj a vyhodnocovanie.