Rei Kawakubová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Rei Kawakubo)

Rei Kawakubová (jap. 川久保 玲 Kawakubo Rei; * 11. október 1942, Tokio, Japonsko) je japonská módna návrhárka – dizajnérka, zakladateľka značky Comme des Garçons.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Nie je vyštudovanou dizajnérkou, ale študovala výtvarné umenie a literatúru na prestížnej univerzite Keio v Tokiu. Po ukončení štúdia pracovala v textílnej spoločnosti a v roku 1967 začala pôsobiť ako návrhárka na voľnej nohe.

V roku 1973 v Tokiu založila svoju vlastnú spoločnosť Comme des Garçons Co. Ltd a následne v roku 1975 otvorila svoj prvý butik v Tokiu. Začínala s dámskym oblečením a v roku 1978 pridala i pánsku kolekciu. O tri roky neskôr začala každú sezónu prezentovať svoje kolekcie v Paríži, kde si otvorila butik v roku 1982.

Comme des Garçons[upraviť | upraviť zdroj]

Comme des Garçons sa špecializuje na antimódne, strohé, niekedy dekonštruované kusy. Počas osemdesiatych rokov dvadsiateho storočia boli jej modely vyhotovené v čienrej, tmavo-šedej alebo bielej farbe. Látky boli často obtiahnuté na tele s rozstrapkanými nedokončenými okrajmi, spolu s dierkami a boli asymetrické tvary. Od konca osemdesiatych rokov sa jej paleta pomerne rozšírila.

Iné aktivity[upraviť | upraviť zdroj]

Rei má rada vklad v rôznych aspektoch jej práce, nevenuje sa len oblečeniu a doplnkom. Silne sa zaoberá grafickým dizajnom, reklamou a interiérmi obchodov, tvrdiac, že všetky tieto zložky sú súčasťou jednej vízie a sú neoddeliteľne prepojené. Jej obchod v Tokijskej štvrti Aojama je známy svojimi presklenými fasádami s modrými bodkami.

Začiatkom deväťdesiatych rokov vydávala vlastný dvakrát do roka vychádzajúci magazín Six (číslo šesť reprezentuje šiesty zmysel). Obsahoval len málo textu a pozostával hlavne z fotografií a obrázkov, ktoré považovala za inšpiratívne. V roku 1996 bola spolueditorom vysoko umeleckej publikácie Visionaire.

Je vcelku utiahutá a nie otvorená médiám. Skôr uprednostňuje, keď jej inovatíne výtvory hovoria za ňu.

Kawakuboová je členkou Chambre Syndicale du Prêt-à-Porter.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]