Rekreačná chata (Senec)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Rekreačná chata v Senci je budova v Senci z dielne KSA. 1997

Situácia[upraviť | upraviť zdroj]

Nachádza sa v chatovej oblasti Senec, pri jazere, na stiesnenom pozemku, číslo chaty 212.

Koncept[upraviť | upraviť zdroj]

Zadaním bolo vytvoriť sezónny rekreačný objekt s minimálnymi nákladmi na realizáciu a možnosťou maximálneho zabezpečenia, ktorý by bol miestom stretávania sa početnej rodiny najmä počas letnej sezóny.

Hmotové riešenie[upraviť | upraviť zdroj]

Zámer sledoval koncept. KSA navrhli jednoduchú, holú, strohú krabicu, ktorá je reakciou na presýtené prostredie. Využitie prírodných materiálov /drevo použité ako v interiéri, tak aj v exteriéri vo forme preglejkových platní/ harmonizuje s kontextom prostredia. Chata v Senci je nasýtená duchom miesta-jazero, obloha, energia miesta tvorená prírodnými silami- s ktorými vedie obojstranný dialóg. Prostredie modeluje samotnú hmotu stavby, ktorá si ho cez vyklápaciu stenu vpúšťa do svojho interiéru. Celkový charakter stavby sa v čase organicky mení. Tento proces tu funguje viac ako časopriestorová demonštrácia, kedy sa dom svojím vonkajším plášťom “prebudí”/otvorením/ a potom zasa “zaspí”/uzavretím-sklopením terasy po strane objektu a zavretím čelnej steny/ ako rozkladateľná škatuľa. Prvé podlažie smeruje ku skupine stromov. Druhé je horizontálou nasmerovanou k hladine vody, expanduje k nej zasklenou stenou. Vnútorné priestory sa otvárajú okoliu odklápaním fasády. Plošiny vyklápateľné von vymedzujú mólo, ktoré cez zasklenú stenu preniká hlboko dovnútra a slúži ako podlaha prízemia a súčasne je spojivom medzi chatou a vodou.

Dispozičné riešenie[upraviť | upraviť zdroj]

Logika prevádzky je tu premyslená a jasná. Dole vpredu k vode je priestor, ktorého celá predná stena sa otvára smerom na mólo a tým sa chata premení na obytnú krajinu. Na zadnej stene je kuchyňa, za ňou WC a schody hore. Ďalej za ňou sklad. Vstup je vedľa schodiska, ktoré sa nachádza skoro v strede dipozície. Naboku prízemia sa spúšťa bočná terasa zavesená na lanách, a tak odkrýva zasklenú bočnú stenu. Na hornom podlaží sa nachádza popri schodisku kúpeľňa a dve spálne so sklopnými dvojlôžkami. Predná spálňa je orientovaná smerom k jazeru so sklenou stenou, ktorá je ako jediná stále odokrytá. Vnútri, pozdĺž steny sa nachádza dvojitá polica a sklopný stôl. Druhá spálňa je menšia s oknom v rohu.

Konštrukčné riešenie[upraviť | upraviť zdroj]

Objekt bol stavaný na betónovom móle a časti základov bývalej chaty. Konštrukčným princípom sa stal drevený rám s drevotrieskovou výpňou, ktorý dovolil pomerne slobodné narábanie s priestorom. Vonkajším pretŕčaním radu drevených trámov nad terasu prízemia, poskytli autori divákovi možnosť nahliadnuť dovnútra organizmu stavby. Bočná stena kuchyne je z drôtoskla a celý interiér je zo stavebnej preglejky (steny, podlahy, stop, okenice, stôl, posuvné dvere, police, sklápacie postele), ktorá zjednocuje celý priestor. Iba schody spájajúce prízemie s prvým podlažím sú z pása pozohýbaného obyčajného železného plechu, ako aj minimalistický kozub zaliaty v stene. Strecha je oplechovaná. V čom riešenie chaty zaostáva je, že tu je použitý len minimálny detail.

Prínos[upraviť | upraviť zdroj]

Chata v Senci patrí k prvým realizáciám ateliéru KSA na Slovensku a považujeme ju za experiment v slovenskej architektúre. Je pôsobivou architektonickou hračkou v prostredí okolitej tradičnej zástavby. Svojou ľahkosťou, premenlivosťou, prispôsobivosťou i starnutím a tmavnutím drevených povrchov polemizuje s predstavou o trvácnosti, dokonalosti a večnosti architektonického diela. Má svoj švih a nápad a jasne na nej cítiť názor autorov. Treba už len dodať, že pevný koncept založený na zreteľnom názore bol teda dodržaný a to kvalitným obsahom.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Arch 4/99
  • Architekt 6/99
  • Stavba 7/2000,1

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • www.ksa.cz

Súradnice: 48°13′13″S 17°25′40″V / 48,220168°S 17,427793°V / 48.220168; 17.427793