Relikvia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Relikvie)
Relikvia sv. Letície

Relikvia je časť tela posvätnej či uctievanej osoby, alebo náboženský objekt ktorý slúži ako predmet uctievania. Relikvie sú súčasťou Budhizmu, Kresťanstva, Hinduizmu, Šamanizmu a iných náboženstiev.

Slovo relikvia pochádza z latinského slova reliquiae, ktoré znamená "pozostatky" alebo "niečo zanechané".

Relikvie v kresťanstve[upraviť | upraviť zdroj]

Relikvia v kresťanstve je predmet, ktorý náboženská apologetika spája so životom Ježiša Krista, Panny Márie, apoštolov a svätých. Relikvia môže prinášať Božiu milosť a sprostredkovať zázrak.

Kult relikvií je rozšírený hlavne v katolíckej a pravoslávnej cirkvi.

Relikvie bývali dvojakého druhu: skutočné ostatky z tela svätca alebo z jeho šiat či vecí, ktoré používal, a relikvie na základe dotýkania (ex contacto).

Známe sú relikvie ako Turínske plátno, posmrtná šatka - Sudárium z Ovieda, kvapky jeho krvi, klince, ktorými bol ukrižovaný, hlava Jána Krstiteľa. Relikvie sú uložené a vystavované v kostoloch, kláštoroch a pútnických chrámoch v relikviároch. V súčasnosti cirkev zostavuje osobitný zoznam týchto pozostatkov a len relikvie z tohto zoznamu sa môžu oficiálne vystavovať. Kult relikvií kulminoval v stredoveku, v súvislosti s križiackymi výpravami, kedy sa s relikviami vo veľkom obchodovalo. Boli predmetom kráľovských darov.

Relikvie a ich kult slúžia ako prostriedok na zveľaďovanie a obohatenie viery.