Remíza (šach)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Remíza je situácia v šachu, keď ani jeden z hráčov nie je víťazný. Dosiahnutie remízy je možné viacerými spôsobmi, a to patom, opakovaním ťahov, dohodou, pravidlom 75 ťahov (ak posledných 75 ťahov nebolo potiahnuté pešiakom alebo nebola počas tohto času vyhodená žiadna figúra, hra sa automaticky končí remízou) alebo ak sa hráči dostanú do situácie, v ktorej nie je možné dať mat (napr. pre nedostatok materiálu).[1]

Pravidlá[upraviť | upraviť zdroj]

Situácie, pre ktoré nastáva remíza:

  • Pat – pre hráča, ktorý je na ťahu, neexistuje žiaden legálny ťah, no zároveň jeho kráľ nie je v šachu.
  • Zopakovanie ťahov trikrát – ak rovnaká sekvencia ťahov bola zahratá trikrát po sebe (t. j. figúry na šachovnici boli tri kolá po sebe v identickej pozícii), hráč má právo ohlásiť situáciu rozhodcovi a požiadať o ukončenie hry remízou. Toto povinné nie je a hráči môžu ďalej pokračovať v hre. Na štvrtý ťah už požiadať o remízu možné nie je.
  • Zopakovanie ťahov päťkrát – ak sa päť kôl po sebe všetky figúry na šachovnici nachádzajú v rovnakej pozícii, hra sa automaticky končí remízou.
  • Pravidlo päťdesiatich ťahov – ak posledných päťdesiat ťahov nebolo potiahnuté pešiakom alebo nedošlo k vyhodeniu figúry, hráč môže požiadať o ukončenie hry remízou. Rovnako ako pri zopakovaní ťahov trikrát, aj v tejto situácii je požiadanie o remízu dobrovoľné.
  • Pravidlo sedemdesiatich ťahov – ak posledných sedemdesiat ťahov nebolo potiahnuté pešiakom alebo nedošlo k vyhodeniu figúry, hra sa automaticky končí remízou. Ak posledný (sedemdesiaty) ťah bol mat, mat je platný.
  • Nemožnosť dať mat – neexistuje žiadna sekvencia legálnych ťahov, vďaka ktorým by mohol jeden z hráčov dať druhému mat. K takejto situácii môže dôjsť, ak napríklad počas koncovej hry kráľa a pešiakov je kráľ zablokovaný a nie je schopný nepriateľských pešiakov vyhodiť, plus ani jedna zo strán nie je schopná svojimi pešiakmi pohnúť. Iná situácia, v ktorej nie je možné dať súperovi mat, je nedostatok materiálu. Kombinácie s nedostatkom materíalu sú:
  • Dohoda – Hráč môže druhému kedykoľvek počas hry ponúknuť remízu. Ak druhý hráč na ponuku pristúpi, hra sa automaticky končí remízou.

Príklady[upraviť | upraviť zdroj]

abcdefgh
8
h8 čierny Kráľ
f7 biely Kráľ
g6 biely Dáma
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Pat

abcdefgh
8
c7 čierny Strelec
f7 čierny Kráľ
g4 biely Kráľ
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Nedostatok materiálu

abcdefgh
8
d6 čierny Kráľ
f6 čierny Pešiak
h6 čierny Pešiak
c5 čierny Pešiak
e5 čierny Pešiak
f5 biely Pešiak
g5 čierny Pešiak
h5 biely Pešiak
b4 čierny Pešiak
c4 biely Pešiak
e4 biely Pešiak
g4 biely Pešiak
a3 čierny Pešiak
b3 biely Pešiak
d3 biely Strelec
a2 biely Pešiak
e2 biely Kráľ
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Nie je možné potiahnuť pešiakmi a králi sú zablokovaní

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. SCHILLER, Eric. The Official Rules of Chess. [s.l.] : Cardoza, 2001. 96 s. ISBN 9781580420921. S. 10-11. (po anglicky)