Reprise Records

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Reprise Records je americká hudobná značka, vlastnená spoločnosťou Warner Music Group a riadená Warner Bros. Records.

História spoločnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Reprise bola založená 1960 Frankom Sinatrom, ktorý chcel mať viac umeleckej slobody pre svoje nahrávky. Keď opustil Capitol/EMI a skúšal bez úspechu kúpiť známku Verve Records Normana Granza, rozhodol sa založiť svoju vlastnú. Prvým albumom Franka Sinatru na novej značke bol Ring-A-Ding-Ding. Členovia Rat Pack, Dean Martin a Sammy Davis Jr. prešli k jeho značke tiež. Značka doteraz vydáva Sinatrove nahrávky, ktoré pre ňu nahral a po jeho smrti v roku 1998, mali veľký úspech s výberom jeho hitov.

Značka Reprise bola predaná spoločnosti Warner Bros. Records začiatkom roka 1963. Odvtedy Warner Bros. často používali Reprise ako svoju druhú materskú značku, ako ďalšie podriadené značky Straight a Kinetic, ktoré svoje nahrávky vydávali v spojitosti s Reprise.

Koncom 70. rokov, kedy Joni Mitchellová a Captain Beefheart opustili značku, Sinatra vyjadril želanie byť jediným umelcom na Reprise, ale Neil Young odmietol odísť. Joni Mitchell sa k značke vrátila koncom 80. rokov po úsporných opatreniach v Geffen Records, ale v súčasnej dobe nahráva v Hear Music. Young zostal u Reprise dodnes, hoci v 80. rokoch nahrával tiež pre Geffen Records.

Dnes vedľa Younga, je Reprise domovskú značkou pre umelcov ako Green Day, The Smashing Pumpkins, Avenged Sevenfold, The Used, Mastodon, Eric Clapton, Fleetwood Mac, Josh Groban a My Chemical Romance. Predtým tu pôsobili Jimi Hendrix a Barenaked Ladies.

Pobočky[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Reprise Records na českej Wikipédii.