Richard Matthew Stallman

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Richard Stallman)
Richard Stallman
zakladateľ Hnutia slobodného softvéru a projektu GNU
zakladateľ Hnutia slobodného softvéru a projektu GNU
Narodenie16. marec 1953 (71 rokov)
Manhattan
PodpisRichard Matthew Stallman, podpis (z wikidata)
Odkazy
Webstránkastallman.org
Projekt
Guttenberg
Richard Matthew Stallman
(plné texty diel autora)
CommonsSpolupracuj na Commons Richard Matthew Stallman

Richard Matthew Stallman, v mladosti zvaný RMS, (* 16. marec 1953, Manhattan) je americký programátor a zakladateľ Hnutia slobodného softvéru a projektu GNU.

Medzi jeho najvýznamnejšie softvérové úspechy patrí prvý rozšíriteľný editor Emacs, prekladač GCC a debugger GDB a ďalšie, všetky dostupné pod licenciou GNU GPL.

Stallman je považovaný za filozofa, ideológa a hackera (nie crackera). Priniesol svetu nový pohľad na softvér a jeho vývoj. Pripravil tak pôdu pre mnohé podnikateľské príležitosti, hlavne v 90. rokoch v USA a úplne nový druh trhu.

Terminológia[upraviť | upraviť zdroj]

Richard Stallman dáva veľký dôraz na terminológiu používanú v spojení so slobodným softvérom. Častým príkladom nesprávneho pochopenia je zámena termínov „Linux“ a „GNU/Linux“, alebo „Freeware“, „Free softvér“ a „Open Source“.

Free Software (Slobodný softvér)[upraviť | upraviť zdroj]

Výraz Free Software v angličtine znamená Slobodný softvér. Slobodný Softvér má poskytovať svojim užívateľom štyri práva:

  • Spúšťať a používať softvér k akýmkoľvek účelom (Sloboda 0)
  • Študovať, ako softvér funguje a prispôsobovať ho svojim potrebám (Sloboda 1, Vyžaduje prístup k zdrojovým kódom)
  • Redistribuovať softvér bez akéhokoľvek obmedzenia (Sloboda 2, Aby ste mohli pomôcť svojmu susedovi)
  • Vylepšovať softvér a vylepšenia distribuovať bez akéhokoľvek obmedzenia, aby z týchto vylepšení profitovala celá komunita (Sloboda 3, Vyžaduje prístup k zdrojovým kódom)

Slovo Free má v angličtine viac významov (slobodný, voľný, zadarmo, ...) a pod výrazom Free Software si ľudia zväčša predstavujú softvér zadarmo, teda nekvalitný a nezaujímavý softvér.

Eric S. Raymond zaviedol pojem Open Source Software, alebo Open Source (Softvér s otvorenými zdrojovými kódmi) a založil Open Source Movement (Hnutie za otvorené zdrojové kódy). RMS nestotožňuje myšlienky Open Source a Free Software a výraz Open Source nepoužíva.

Stallman akceptuje pojmy „Libre Software“, „FLOSS“ (Free/Libre Open Source Software), ale nepoužíva ich.

GNU/Linux[upraviť | upraviť zdroj]

Stallman chce, aby ľudia hovorili o „GNU/Linuxe“, keď hovoria o operačnom systéme zloženom z jadra Linux a obslužných programov projektu GNU.

Copyright, patenty a obchodné známky[upraviť | upraviť zdroj]

Stallman vraví, že výraz „Intelektuálne vlastníctvo“ mätie ľudí. Copyright bol navrhnutý na to, aby podporoval autorstvo a umenie. Patenty povzbudzujú ľudí publikovať svoje myšlienky, lenže obmedzuje počet monopolov nad týmito myšlienkami -- niekedy je to užitočné a niekedy na škodu. Obchodná známka (trademark) dáva možnosť zákazníkom vedieť, čo kupujú.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]