Ringier Slovakia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Ringier Slovakia Media s.r.o. (predtým aj Ringier Axel Springer Media s.r.o.) je multimediálny dom, ktorý je jednotkou slovenského internetu. Drvivá väčšina jeho portfólia si dlhodobo udržuje pozíciu najnavštevovanejších slovenských internetových portálov, ktoré sú jednotkami vo svojich segmentoch. Do portfólia patrí spravodajstvo – investigatívny portál Aktuality.sk, ženský magazín Diva.sk a športový portál Šport.sk. Súčasťou vydavateľstva sú aj ďalšie významné produkty ako Azet.sk, či komunitný portál Pokec. Prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti United Classifieds, ktorá združuje portály ako Autobazar.EU či Nehnuteľnosti.sk je tiež najväčším prevádzkovateľom online inzertných portálov na Slovensku.  Ringier Slovakia zamestnáva viac ako 250 ľudí. Je súčasťou švajčiarskej skupiny Ringier AG.

Do portfólia spoločnosti v minulosti patrili značky ako Nový Čas, jeho online verzia Čas.sk, Nový Čas pre ženy. V auguste 2018 boli viaceré tituly predané konkurencii a Ringier Axel Springer SK zostáva pôsobiť už len v digitálnom priestore.

Historické názvy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Ringier Slovakia Media s.r.o. od 4.2.2022
  • Ringier Axel Springer Media s.r.o. od: 01.07.2021 do: 03.02.2022
  • RINGIER SLOVAKIA a.s. platné do: 4. 11. 2010
  • Ringier Axel Springer Slovakia, a. s. je zrušená od 1. 7. 2018[1]
  • Ringier Axel Springer SK[2]

Spojenie s Azet v 2016[upraviť | upraviť zdroj]

Po spojení so spoločnosťou Azet.sk, a. s., ktoré nastalo 1. júna 2016, sa Ringier Axel Springer Slovakia stal najväčším prevádzkovateľom internetového obsahu na Slovensku. Ringier Axel Springer Slovakia zamestnáva viac ako 800 ľudí v Bratislave, Žiline a Košiciach. Je súčasťou švajčiarsko-­nemeckej vydavateľskej skupiny Ringier Axel Springer Media AG, ktorá je vedúcou integrovanou multimediálnou korporáciou v strednej a východnej Európe.[3]

V novembri 2017 Milan Dubec potvrdil, že Ringier Axel Springer Slovakia, a. s. predáva denník Nový Čas aj týždenník Nový Čas Nedeľa, ako aj ich online rozšírenia spoločnosti FPD Media finančníka Antona Siekela, ktorý má svoje vydavateľstvo Publishing House.[4] Milan Dubec uviedol: „Predávame náš denník a tlačené magazíny s cieľom ešte viac zvýrazniť profil nášho portfólia ako vedúceho digitálneho vydavateľstva na Slovensku." Po získaní domény a obchodnej značky Aktualne.sk od News and Media Holding a. s. bola táto zlúčená s portálom Aktuality.sk, ktorý je súčasťou online portfólia Ringieru a došlo k zväčšeniu redakčného tímu. Uskutočnenie akvizície sa očakávalo v polovici roka 2018.[5]

Rozdelenie a predaj časti portfólia FPD a NMH v roku 2018[upraviť | upraviť zdroj]

Slovenská pobočka nemecko-švajčiarskeho vydavateľstva sa v júli 2018 rozdelila na tri nástupnícke firmy:[6]

  • Ringier Axel Springer SK
  • Nový Čas, FPD Media (Siekel)
  • Život Publishing. News and Media Holding (NMH)

Ringier Axel Springer SK zostáva pôsobiť už len v digitálnom priestore.

Firma Nový Čas patrí do skupiny FPD Media ovládanej podnikateľom Antonom Siekelom. Od 1. augusta 2018 je vydavateľom denníka Nový Čas a nedeľníka Nový Čas Nedeľa.

Časopisy a ich weby, ktoré predal Ringier Axel Springer a od 1. augusta 2018 už oficiálne patria pod vydavateľstvo News and Media Holding:

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. INFO@FINSTAT.SK. Ringier Axel Springer Slovakia, a. s. [zrušená] - historický názov: RINGIER SLOVAKIA a.s. - zisk, tržby, hospodárske výsledky a účtovné závierky [online]. finstat.sk, [cit. 2019-08-14]. Dostupné online.
  2. INFO@FINSTAT.SK. Ringier Axel Springer SK, a.s. - zisk, tržby, hospodárske výsledky a účtovné závierky [online]. finstat.sk, [cit. 2019-08-14]. Dostupné online.
  3. Vitajte vo firme | Ringier Axel Springer Slovakia [online]. www.ringieraxelspringer.sk, [cit. 2017-09-27]. Dostupné online.
  4. MIROSLAVA KERNOVÁ. Nový Čas má nového majiteľa, Ringier predal aj ďalšie tituly. Omediach.com, 06.11.2017. Dostupné online [cit. 2018-01-17].
  5. Ringier Axel Springer predáva časť slovenského portfólia – Aktuality.sk ostávajú. aktuality.sk (Azet.sk, Ringier). Dostupné online [cit. 2018-03-05].
  6. MEDIALNE.SK. Ringier sa rozdelil na tri firmy, časopisy už oficiálne prešli k NMH [online]. medialne.etrend.sk, [cit. 2019-08-14]. Dostupné online.