Robert Wadlow

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Robert Wadlow
najvyšší muž v histórii (272 cm)
R. Wadlow (vľavo) s jeho otcom
R. Wadlow (vľavo) s jeho otcom
Rod. menoRobert Pershing Wadlow
Narodenie22. február 1918
Alton, Illinois, USA
Úmrtie15. júl 1940 (22 rokov)
Manistee, Michigan, USA
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Robert Wadlow

Robert Pershing Wadlow (* 22. február 1918, Alton, Illinois, USA – † 15. júl 1940, Manistee, Michigan), tiež známy ako Alton Giant a Giant of Illinois, bol Američan, ktorý bol najvyššou osobou v zaznamenanej histórii, o ktorej existujú nezvratné dôkazy. Narodil sa a vyrastal v Altone v Illinois, malom meste blízko St. Louis v Missouri.

Wadlowova výška bola 272 cm, pričom jeho hmotnosť dosiahla 199 kg pri jeho smrti vo veku 22 rokov. Jeho veľká veľkosť a pokračujúci rast v dospelosti boli spôsobené hypertrofiou jeho hypofýzy, čo má za následok abnormálne vysokú hladinu ľudského rastového hormónu (HGH). Dokonca ani v čase jeho smrti nič nenasvedčovalo tomu, že by sa jeho rast skončil.

Skorý život[upraviť | upraviť zdroj]

Wadlow (vľavo) vo veku desať rokov

Wadlow sa narodil v Altone v štáte Illinois 22. februára 1918 Haroldovi Franklinovi a Addie May (Johnson) Wadlowovej a bol najstarším z piatich detí. Vo veku 8 rokov bol vyšší ako jeho otec a na základnej škole bol pre neho vyrobený špeciálny stôl. V čase, keď v roku 1936 absolvoval Alton High School, mal 254 cm. Zapísal sa na Shurtleff College s úmyslom študovať právo.

Dospelosť a smrť[upraviť | upraviť zdroj]

Wadlowova topánka (veľkosť USA 37 AA, britská veľkosť 36 alebo približne európska veľkosť 75) v porovnaní s veľkosťou USA 12

Wadlow potreboval pri chôdzi ortézy na nohy a nohy a chodidlá si takmer necítil. Nikdy nepoužíval invalidný vozík.

Wadlow sa stal celebritou po svojom turné po USA v roku 1936 s Circusom Ringling Brothers, keď sa objavil v Madison Square Garden a Boston Garden v stredovom kruhu (nikdy nie na vedľajšej show). Počas svojich vystúpení sa obliekal do svojich každodenných šiat a odmietol požiadavku cirkusu, aby nosil cylinder.

V roku 1938 začal propagačné turné s International Shoe Company, ktorá mu bezplatne poskytla topánky, opäť len v každodennom pouličnom oblečení. Wadlow sa videl ako človek pracujúci v reklame, nie ako čudák. Až do posledných dní svojho života disponoval veľkou fyzickou silou.

Wadlow patril k Rádu DeMolay, slobodomurárskej organizácii pre mladých mužov, a neskôr bol slobodomurárom. V novembri 1939 bol murárskym majstrom pod jurisdikciou Veľkej lóže Illinois AF a AM.

Rok pred svojou smrťou predbehol Johna Rogana ako najvyšší človek vôbec. 27. júna 1940 (18 dní pred smrťou) mu lekári namerali 272 cm.

4. júla 1940, počas profesionálneho vystúpenia na Manistee National Forest Festival, chybná ortéza podráždila jeho členok, čo viedlo k infekcii. Bol liečený transfúziou krvi a operovaný, ale jeho stav sa zhoršil v dôsledku autoimunitného ochorenia. Zomrel v spánku 15. júla.

Jeho rakva merala 328 cm na dĺžku, 81 cm na šírku a 76 cm na hĺbku, vážil viac ako 450 kg a niesli ho dvanásti nosiči a osem pomocníkov. Bol pochovaný na cintoríne Oakwood v Upper Alton, Madison County, Illinois.

Wadlowova socha v životnej veľkosti bola postavená oproti Altonskému múzeu histórie a umenia v roku 1986.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Robert Wadlow na anglickej Wikipédii.