Roberta Lynn Bondarová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Roberta Lynn Bondarová
astronautka NRC/CSA
Roberta Lynn Bondarová
Narodenie4. december 1945 (78 rokov)
Sault Ste. Marie, Ontário, Kanada
Predchádzajúce zamestnanielekárka
Čas vo vesmíre8 dní 1 hodina 44 minút
Kozmonaut oddecembra 1983
MisieSTS-42
Znaky misií
Kozmonaut do4. septembra 1992

Roberta Lynn Bondarová (* 4. december 1945, Sault Ste. Marie) je lekárka a prvá astronautka z Kanady.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Po strednej škole nastúpila na University of Guelph v Kanade, odbor zoológia a poľnohospodárstvo. Úspešne ju ukončila v roku 1968. Potom pokračovala v trojročnom postgraduálnom štúdiu na University of Western Ontario v odbore experimentálnej patológie a neurológie. Potom nasledovala ďalšia vysoká škola University of Toronto. Tu zakončila získaním titulu PhD v roku 1974 a v štúdiu pokračovala na McMaster University v Kanade. Tu ukončila vzdelávanie ako všestranná lekárka v roku 1977. Na posledne menovanej škole pracovala v rokoch 1982 – 1983 ako asistujúca profesorka pre odbor neurológia.

V roku 1983 sa zapojila na deväť rokov do NRCC/Kanada a od roku 1989 do výcvikového strediska astronautov NASA. V roku 1992 letela do vesmíru ako 18. žena a 264. človek z našej planéty. Strávila tam osem dní. Po absolvovaní letu z NASA v roku 1992 odišla.

Let raketoplán[upraviť | upraviť zdroj]

V januári 1992 odštartoval z Floridy raketoplán Discovery na svoj 14. let. Na jeho palube bolo sedem astronautov: Ronald Grab, Stephen Oswald, Norman Thagard, David Hilmers, William Readdy, Ulf Merbold a Roberta Bondarová. Táto zostava vedcov na obežnej dráhe oživila laboratóriá Spacelab a Biorack a venovala sa rôznym pokusom. Bondarová (z modrého tímu) o. i. v skleníku skúmala semenáčiky ovsa. Pristáli na základni Edwards v Kalifornii po ôsmich dňoch letu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Roberta Bondarová na českej Wikipédii.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]