Rodinný dom na Červenom kopci

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rodinný dom na Červenom kopci

Rodinný dom na Červenom kopci (Rodinný dům na Červeném kopci) je dom v Brne, ktorého autorom je brniansky architekt Zdeněk Fránek (Fránek Architects).

Všeobecné informácie[upraviť | upraviť zdroj]

Rodinný dom bol navrhnutý pre sestru Z. Fránka.

Poloha pozemku[upraviť | upraviť zdroj]

Rodinný dom stojí v hornej časti pozdĺžnej parcely na Kamennej ulici, a šplhá až na samotný vrchol Červeného kopca, z ktorého je výhľad na panorámu Brna. V dolnej časti parcely si postavil dom brat majiteľky, architekt. Zaujímavou vlastnosťou oboch domov je absolútna nadmorská výška ich atík, ktorá je u oboch domov rovnaká. Ani jeden z domov takto neprevyšuje druhý. Pôdorysná stopa domu sestry sa premieta do časti dispozície domu brata. Pozemok sa nachádza na severnej strane svahovitého kopca, čo znamená, že sa architekt musel vysporiadať so zložitým terénom.

Architektúra[upraviť | upraviť zdroj]

Hmotu domu ovplyvnila skutočnosť, že interiér bolo potrebné presvetliť dostatočným množstvom denného svetla. Hlavná spoločenská časť je priebežne zasklená a má tvar kužela. Vila je trojpodlažná. Hlavný vstup v suteréne susedí s garážou, ktorá ďalej pokračuje cez technologickú miestnosť do fitnes. Vstupné priestoru nie sú nijak priestorovo luxusné. Dom sa skladá z dvoch hlavných častí, spoločenskej a súkromnej, v nadväzujúcom dvojtrakte. Hlavný obytný priestor obsahuje rôzne zákutia s rôznymi funkciami, čo vytvára zaujímavý celkový dojem. Kuchyňa je od obývacej časti predelená len jemnou nerezovou sieťou, kvôli zachovaniu výhľadu na mesto. Jedálenský stôl sa nachádza pri veľkorysom presklení, čo umožňuje priamy kontakt s terasou na južnej strane. Obývacia časť sa nachádza okolo krbu v strede kužela. Južná stena obytnej izby sa ťahá cez celé dve podlažia domu.
Vila má v exteriéri plastické tvary. Južná terasa je sčasti zakrytá presahom strechy, ktorá svojou kompozíciou napomáha k uceleniu hmoty.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • KRATOCHVÍL, Jan. Rodinný dům na Červeném kopci. Foto Ester Havlová. ARCH, 2 2006, roč. 11, čís. 2. Dostupné online.

Súradnice: 49°11′02″S 16°35′36″V / 49,183971°S 16,593258°V / 49.183971; 16.593258