Rolfing

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Rolfing je forma alternatívnej medicíny, ktorú vyvinula Ida Rolfová (1896 – 1979).

Podľa Rolf Institute of Structural Integration (RISI) je rolfing "holistický systém manipulácie mäkkých tkanív a pohybovej motoriky, ktoré organizujú celé telo v súlade s gravitáciou."[1] Rolfing je v podstate totožný so štrukturálnou integráciou. Pomocou dotykovej mobilizácie hĺbkových spojivových tkanív – fascií a navodzovaním efektívnejších koordinačných vzorcov, rolfing ovplyvňuje funkciu ľudského organizmu ako celku. Rozvíja jeho schopnosť flexibilne reagovať na nové situácie na fyzickej, mentálnej a emocionálnej úrovni.

Metóda Rolfingu nenahrádza riadne lekárske vyšetrenie a neproklamuje liečbu všetkých druhov ochorení. V prípade nejasností je vždy lepšie vyhľadať odborného lekára.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Dr. Ida Rolfová bola prvou ženou v Spojených štátoch, ktorá získala titul PhD. v odbore biochémia. Štúdiom alternatívnych liečebných metód ako homeopatia, osteopatia, chiropraxia, ale tiež štúdiom jógy dospela k objavu, že gravitácia je dôležitým elementom, ktorý priamo ovplyvňuje štruktúru ľudského tela, jeho koordináciu, priestorové vnímanie a jeho vyjadrovacie schopnosti. Dr. Ida Rolfová vyvinula metódu, ktorá usporadúva štruktúru ľudského tela tak, aby bolo schopné využiť gravitačnú silu efektívnejšie. Túto metódu nazvala štrukturálna integrácia.

Ambíciou Dr. Idy Rolfovej bolo priniesť štrukturálnu integráciu, čo najväčšiemu okruhu ľudí. Začiatkom 70. rokov minulého storočia založila v meste Boulder v USA The Rolf Institute® of Structural Integration, kde sa po zvyšok svojho života venovala vyučovaniu techniky štrukturálnej integrácie. Neskôr sa táto technika celosvetovo preslávila ako „Rolfing“. Ida Rolfová zomrela v roku 1979 a za sebou zanechala vysoko uznávanú metódu, ktorá sa stala predmetom najnovších výskumov o štruktúre a funkcii ľudského tela. Rolfing sa dnes vyučuje okrem Spojených štátov aj v Japonsku, Austrálii, Južnej Afrike, Brazílii a v Európe (výhradne v Nemecku, Taliansku a Veľkej Británii).

Ako funguje[upraviť | upraviť zdroj]

Štrukúru tela ovplyvňuje mnoho faktorov. Je to nielen genetické dedičstvo, ale aj životospráva a pohybové návyky, vrátane osvojeného držania tela. Výrazným vonkajším faktorom sú tiež traumatické zážitky (úrazy, fyzický alebo emocionálny stres). Spojivové tkanivá – fascie reagujú na všetky tieto faktory zmenou štruktúry vlákien. Tie časti fasciálnej siete, ktoré vplyvom spomínaných faktorov stuhnú, tak zabraňujú určitému pohybu. Následne sa v tele vytvára nový – kompenzačný pohybový vzorec, ktorý v interakcii s gravitáciou mení celkové postavenie tela, jeho tvar a funkciu. ROLFING® pomocou techniky dotykovej manipulácie fasciálnej siete tieto stuhnuté časti uvoľňuje a tak napomáha telu nájsť efektívnejšie vyváženie v rámci gravitácie.

Priaznivé účinky[upraviť | upraviť zdroj]

Prínosom terapeutického procesu je najmä výrazné zlepšenie dýchania, ľahkosť v pohybe, citlivejšia telesná vnímavosť, prispôsobivosť v sociálnom kontexte, efektívne vyvážené telo bez pocitu stuhnutosti, bez bolesti a chronického stresu.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]