Runebergova torta

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Runebergova torta

Runebergintorttu
Pôvod
Alternatívne názvyRunebergintorttu
Miesto pôvoduFínsko Fínsko
TvorcaFrederika Runeberg
Lars Astenius
Detaily
Choddezert
Hlavné ingredienciestrúhanka, prášok do pečiva, mleté madle, mletý zázvor, pomarančová kôra, malinová marmeláda, alkohol (rum alebo arak)
Iné informáciePodáva sa 5. februára, v deň narodenín J. L. Runeberga

Runebergova torta (fín. Runebergintorttu, švéd. Runebergstårta) je zákusok pôvodom z Fínska. Podľa legendy vytvorila tento recept Frederika Runeberg, manželka fínskeho spisovateľa Johana Ludviga Runeberga, autora fínskej hymny Naša vlasť (fín. Maamme).

Torta je špecialitou fínskeho mesta Porvoo, pravdepodobným skutočným autorom bol miestny pekár Lars Astenius, od ktorého zákusok kupovali i Runebergovci. Recept sa však našiel i v kuchárskej knihe Runebergovej.[1][2]

Koláč je celkom skromný – traduje sa, že je národným zákuskom Fínska, lebo je rovnako skromný ako samotní Fíni. Cesto je suché, formované do valcovitého tvaru. Niektoré pekárne ho vlhčia rumom, mandľovým olejom alebo citrónovou vodou. Na vrchu je rovnako skromná poleva s trochou jablkovej či tradičnejšej malinovej marmelády s bielou alebo bledoružovou polevou.

Tradične sa podáva 5. februára, v deň narodenín J. L. Runeberga. Dá sa kúpiť v kaviarni, ale i v obchodoch.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Runebergintorttu ei ollutkaan Fredrikan keksintö [online]. yle.fi, 2016-02-03, [cit. 2024-01-30]. Dostupné online. (po fínsky)
  2. Runebergin päivänä runebergintorttuja [online]. Kotimaisten kielten keskus, [cit. 2024-01-30]. Dostupné online. (po fínsky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]